UPOTREBA NEGATIVNOG PRITISKA U TERAPIJI RANA - Todorović, Slobodan; Tošković, Borislav; Gačić, Jasna; Čolaković, Nataša; Kostić, Jelena; Guslarević, Stefan; Nadj, Igor; Mrda, Jovana; Todorović, Tatjana; Jazvo, Hana; Crnokrak, Bogdan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Upotreba negativnog pritiska u procesu zarastanja rana predstavlja inovativnu terapijsku metodu, koja značajno ubrzava ovaj proces. Ova tehnika se primenjuje kod različitih vrsta akutnih i hroničnih rana i može da ubrza vreme njihovog zarastanja, te da poboljša kvalitet ožiljaka. Terapija negativnim pritiskom deluje na ranu tako što poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje otok, podstiče rast granulacionog tkiva, smanjuje rizik od infekcije i unapređuje kvalitet formiranog ožiljka. Na molekularnom nivou, dejstvom negativnog pritiska dolazi do povećane ekspresije citokina i faktora rasta koji pospešuju angiogenezu, remodelovanje ektracelularnog matriksa i regeneraciju tkiva.Terapija negativnim pritiskom je našla primenu i kao jedna od tehnika privremenog zatvaranja abdomena, u stanjima kada trbušna šupljina neko vreme mora da ostane otvorena, kod složenih povreda, infekcija i rizika od kompartment sindroma. Poslednjih godina se pojavila i endoskopska vakuum terapija, minimalno invazivni modalitet lečenja u kolorektalnoj hirurgiji i hirurgiji gornjeg gastrointestinalnog trakta. Mogućnosti ove terapije nisu u potpunosti iscrpljene. Pored višestruke primene, pokazalo se da terapija negativnim pritiskom smanjuje i troškove lečenja, skraćuje trajanje hospitalizacije i pruža brži oporavak pacijenata.
Keywords: rana; infekcija; zarastanje; terapija negativnim pritiskom; otvorena trbušna šupljina