VODIČ EVROPSKOG RESPIRATORNOG UDRUŽENJA U LEČENJU SARKOIDOZE: KLINIČKI PRISTUP I PREDLOZI - Marić, Nikola; Belić, Slobodan; Nikolić, Nikola; Stjepanović, Mihailo (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Sarkoidoza može da zahvati bilo koji organ i time dovede do značajnog narušavanja kvaliteta života, čak i porasta mortaliteta. Neurosarkoidoza, sarkoidoza srca i fibroza pluća u sklopu sarkoidoze pluća su oblici sarkoidoze koji imaju najvišu stopu smrtnosti, ali i najmanju stopu odgovora na dosadašnju terapiju. Grupa eksperata iz oblasti sarkoidoze, uz podršku Evropskog respiratornog udruženja, kreirala je vodič za lečenje najčešćih oblika sarkoidoze, te dala predloge za dalja ispitivanja u cilju kreiranja novih terapijskih protokola. Dokazi su dobijeni pregledom dosadašnje literature. Cilj ovog rada je približavanje ovih smernica lekarima u svakodnevnoj kliničkoj praksi, kako bi se poboljšao kvalitet života kod obolelih i smanjio mortalitet od sarkoidoze.
Keywords: sarkoidoza; lečenje; Evropsko respiratorno udruženje; kortikosteroidi; imunomodulatori