MIJASTENIJA GRAVIS I HRONIČNA INFLAMATORNA DEMIJELINIZACIONA POLINEUROPATIJA KOD PACIJENATA SA RECIDIVANTNIM TIMOMOM - Martić, Vesna V.; Fejzić, Esmer; Marić, Nebojša (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Mijastenija gravis (MG) i hronična inflamatorna demijelinizaciona polineuropatija (engl. chronic inflammatory demyelinating polyneuropathy – CIDP) su  autoimunske bolesti usmerene na različite targete: kod mijastenije gravis, to je postsinaptička membrana skeletne muskulature, dok su kod CIDP-a u pitanju periferni nervi. Za razliku od mijastenije gravis, koju viđamo u značajnom procentu obolelih sa timomom, udruženost CIDP-a sa mijastenijom gravis i timomom je retkost.  Ovo je prikaz bolesnika sa dugogodišnjom anamnezom mijastenije gravis nesigurnog toka, koji je u više navrata operisan od recidiva timoma. Kod bolesnika se, posle dugogodišnje kliničke remisije od 16 godina, a u sklopu ponovne egzacerbacije timoma razvio CIDP, bez znakova  mijastenične slabosti.
Keywords: Mijastenija gravis; CIDP; Timom