EVALUACIJA DAVALACA KOMPJUTERIZOVANOM TOMOGRAFIJOM U SKLOPU PREOPERATIVNE PRIPREME ZA PRESAĐIVANJE BUBREGA SA ŽIVOG DAVAOCA - Mišković, Bojana; Dobrić, Marija; Pavlović, Aleksandar; Maričić, Bojana; Mijović, Ksenija; Jovandić, Biljana; Tomić, Tijana; Vasin, Dragan; Mašulović, Dragan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Transplantacija bubrega je terapijski metod izbora u slučaju završnog stadijuma bolesti bubrega. Preoperativna priprema podrazumeva brojne preglede, a radiolozi su odgovorni za adekvatnu procenu snimanjem (engl. imaging evaluation). Kompjuterizovana tomografija (engl. computed tomography – CT) je modalitet snimanja prvog izbora u preoperativnoj evaluaciji bubrega i predstavlja zlatni standard. Radiološka procena obuhvata, kako uvid u sve fokalne i difuzne bolesti bubrežnog parenhima, tako i izveštavanje o anatomiji, anomalijama, sabirnom sistemu i vaskulaturi. Detaljni uvid u vaskularne strukture bubrega predstavlja verovatno najvažniji korak, zato što obezbeđuje pripremljenost hirurga na eventualne poteškoće pre početka operativnog zahvata, a samim tim smanjuje i rizik od potencijalnih komplikacija.Stoga je radiološka procena potencijalnih živih davalaca bubrega od presudnog značaja za uspešnu transplantaciju. Ključ za dobar radiološki izveštaj jeste poznavanje hirurških tehnika i poteškoća sa kojima se hirurzi mogu suočiti tokom procesa presađivanja bubrega.
Keywords: kompjuterizovana tomografija; bubreg; transplantacija