RODNE RAZLIKE NA RADNOM MESTU: BOLOVANJE I GUBITAK PRODUKTIVNOSTI NA POSLU I NJIHOVA POVEZANOST SA ZDRAVLJEM I FAKTORIMA RADNOG MESTA - Djikanović, Bosiljka; Kouwenhoven-Pasmooij, Tessa A.; Kraaijenhagen, Roderik A.; Roeters van Lennep, Jeanine E.; Burdorf, Alex; Vasilev, Vladimir; Robroek, Suzan J.W. (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Uvod: Razlike u odsustvovanju sa radnog mesta zbog bolovanja i u gubitku produktivnosti na poslu između muškaraca i žena su prepoznate, ali ih je potrebno bolje razumeti.Materijali i metode: Na veb platformi je sprovedena studija preseka u kojoj je učestvovalo 10.407 zaposlenih radnika iz 37 kompanija u Holandiji, u periodu između 2010. i 2014. godine. Zaposleni su se izjašnjavali o učestalosti kratkotrajnih (
Keywords: rodne razlike; odsustvovanje sa posla zbog bolovanja; gubitak produktivnosti na poslu; zdravlje; bolest; psihosocijalni faktori povezani sa poslom