INTERSTICIJUMSKE BOLESTI PLUĆA I SEKUNDARNA PLUĆNA HIPERTENZIJA - Belić, Slobodan; Marić, Nikola; Đurđević, Nataša; Golubović, Aleksa; Milivojević, Ivan; Geratović, Miloš; Nikolić, Nikola; Čokrlić, Irina; Stjepanović, Mihailo (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2023)
Intersticijumske bolesti pluća, same po sebi, mogu imati lošu prognozu, a kada su udružene sa plućnom hipertenzijom, dolazi do značajnog sniženja stope preživljavanja. S obzirom da je incidencija plućne hipertenzije kod pacijenata sa intersticijumskim bolestima pluća veoma visoka, a simptomi slični, zbog čega često ostaju neprepoznati, cilj ovog teksta jeste da istaknemo značaj obeju ovih bolesti, te da navedemo kliničare da posumnjaju na prisustvo plućne hipertenzije. Kroz kratak osvrt na patohistološke promene, dijagnostičke metode i kliničku sliku obeju ovih bolesti, prikazane su sličnosti i razlike među njima, što može pomoći u svakodnevnom radu sa ovim pacijentima. Takođe, prikazane su i najnovije preporuke lečenja, kao i dejstvo antifibrotske terapije (nintedanib i pirfenidon) na plućnu hipertenziju.
Keywords: antifibrotska terapija; nintedanib; pirfenidon; plućna hipertenzija