SARKOPENIJA: OD KLINIČKOG ASPEKTA DO TERAPIJSKIH MOGUĆNOSTI - Stefanović, Katarina; Mihajlović, Gordana; Despotović, Nebojša (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Poslednjih godina, sa produženjem životnog veka i sve većim brojem starijih ljudi, sarkopenija je prepoznata kao poseban entitet i novo područje u gerijatrijskoj medicini. Evropska radna grupa za sarkopeniju kod starijih ljudi je definisala sarkopeniju kao sindrom koji se karakteriše progresivnim i generalizovanim gubitkom skeletne mišićne mase, snage i posledično, mišićne funkcije, što sa sobom nosi povećan rizik od padova, invalidnosti, gubitka radne sposobnosti i prevremene smrtnosti.  Sarkopenija kod starijih je u mnogim zemljama postala glavni fokus istraživanja zbog velikog uticaja na morbiditet, mortalitet i troškove zdravstvene zaštite. Uprkos kliničkom značaju, sarkopenija je i dalje nedovoljno prepoznata u svakodnevnoj kliničkoj praksi, delimično zbog nedostatka dostupnih dijagnostičkih testova i jedinstvenih dijagnostičkih kriterijuma, kao i jasnih smernica za lečenje. Dijagnostikovanje sarkopenije zahteva procenu mišićne mase, mišićne snage i fizičkih performansi. Lečenje sarkopenije uključuje različite nefarmakološke i farmakološke pristupe, a prvenstveno je fokusirano na vežbe otpora i snage, uz istovremenu nutritivnu potporu.
Keywords: sarkopenija; stari; mišićna snaga; vežbe; nutritivna potpora