HOMOCISTEIN KAO PREDIKTOR KLINIČKOG ISHODA PACIJENATA HOSPITALIZOVANIH ZBOG COVID-19 - Aleksić, Sanja; Ratinac, Miloš (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Cilj: Naš glavni cilj je da ispitamo povezanost vrednosti homocisteina sa ishodom bolesti, kao i to da li se njegova vrednost menja tokom bolesti.Metod: U našem istraživanju prikupljeni su uzorci krvi 131 pacijenta koji su svi bili pozitivni na SARS-CoV-2 i lečeni hospitalno u UKC Kragujevac. Uključujući kriterijumi su bili sledeći: muškarci i žene stariji od 18 godina, potpisan informisani pristanak za učešće u studiji, prvi put pozitivni na SARS-CoV-2 (brzi Ag test ili PCR test), leče se hospitalno i imaju bilo koju od tri forme bolesti. Krv je uzorkovana prvog, petog i desetog dana hospitalizacije i praćen je tok bolesti. Statistička obrada podataka urađena je korišćenjem programa IBM SPSS Statistics v.21.Rezultati: Zaključili smo da se vrednost homocisteina menja tokom hospitalizacije, odnosno da ima trend rasta. Postoji statistička značajnost između vrednosti merenih prvog, petog i desetog dana. Pokazali smo da pacijenti koji boluju od hipertenzije (HTA), imaju više vrednosti ispitivanog parametra u odnosu na pacijente koji nisu hipertoničari. Uočeno je i da vrednost homocisteina raste sa godinama. Pokazana je satistička značajnost između vrednosti homocisteina i ishoda bolesti.Zaključak: Na osnovu naše studije možemo reći da pacijenti kod kojih je izmerena visoka vrednost homocisteina (petog dana hospitalizacije) imaju lošiji ishod bolesti u odnosu na pacijente sa nižim vrednostima ovog markera. Pacijenti sa nižim vrednostima homocisteina imaju veće šanse za oporavak.
Keywords: homocistein; COVID-19; ishod bolesti