PERIOPERATIVNA ANAFILAKSA IZAZVANA MIŠIĆNIM RELAKSANTIMA: DA LI ZNAMO DOVOLJNO? - Marković, Danica; Vuković, Natalija; Milenković, Jelena; Marković-Živković, Bojana; Budić, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Perioperativna anafilaksa izazvana mišićnim relaksantima predstavlja relativno retku ali ozbiljnu komplikaciju tokom anestezije, koja za rezultat može imati ozbiljne zdravstvene posledice ili čak smrtni ishod. Ova reakcija se uglavnom događa neposredno pre ili nakon intubacije, odnosno, par minuta nakon ordiniranja mišićnog relaksanta. Nastanak reakcije može, u zavisnosti od intenziteta simptoma, promaći i najiskusnijem anesteziologu, te je od izuzetne važnosti podići svest o postojanju mogućnosti njene pojave u svakodnevnoj praksi. U literaturi ne postoje zvanične smernice o terapiji, te se ista bazira na smernicama koje se tiču anafilakse uopšte. Takođe, u mnogim zemljama ne postoje zvanični podaci o učestalosti nastanka perioperativne anafilakse. Ova tema je samim tim jedna od onih kojima će anesteziološka praksa morati da se intenzivnije bavi u budućnosti.
Keywords: anestezija; anafilaktička reakcija; mišićni relaksanti