ULOGA HIPERBARIČNE OKSIGENOTERAPIJE U LEČENJU PROGRESIVNE INFEKCIJE STOPALA KOD PACIJENTA OBOLELOG OD DIABETES MELLITUS-a DE NOVO – PRIKAZ SLUČAJA - Danilović, Dragana; Milošević, Jelena; Brkić, Predrag (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) predstavlja terapijsku i dijagnostičku metodu u kojoj pacijent udiše 100% molekulski kiseonik pod pritiskom većim od jedne apsolutne atmosfere (ATA) u hiperbaričnim komorama [1]. Diabetes mellitus je heterogena grupa poremećaja metabolizma koji se manifestuju povišenjem nivoa glukoze u krvi, a uzrokovani su ili nedovoljnim lučenjem ili neadekvatnom funkcijom insulina [2]. Dijabetesno stopalo je najčešća hronična komplikacija diabetes mellitus-a.Prikaz slučaja: Predstavljamo slučaj pedesettrogodišnjeg pacijenta koji je upućen u našu ustanovu radi sprovođenja hiperbarične oksigenoterapije zbog vlažne gangrene i flegmone desnog stopala. Pacijent, novootkriveni dijabetičar, hospitalizovan je u tercijarnoj ustanovi gde je učinjena hirurška obrada rane. Uvedena je adekvatna antibiotska, antiagregaciona i insulinska terapija, radi što bolje glikoregulacije. Učinjen je rendgen (RTG) snimak desnog stopala kojim je verifikovano prisustvo gasa u mekotkivnim strukturama. S obzirom na lokalni nalaz sa progresijom i propagacijom infekcije put proksimalno, uz prisustvo gasa, odmah je započeta hiperbarična oksigenoterapija po hitnom protokolu, u cilju pokušaja spasavanja ekstremiteta. Nakon sprovedenih 30 hiperbaričnih oksigenoterapija, lokalni nalaz je bio znatno bolji, bez ugroženosti ekstremiteta. Zaključak: Bilo kakav nedostatak u kontinuitetu kože, imunitetu i vaskularizaciji može se smatrati faktorom rizika za razvoj flegmone kod dijabetičara [3]. Dijabetesno stopalo je posledica neuroishemijskih promena, koje se povremeno komplikuju dodatnom infekcijom. Prema preporukama Desete evropske konsenzus konferencije hiperbarične medicine, indikacije za primenu hiperbarične oksigenoterapije  su  klasifikovane prema jačini dokaza, a upravo za pomenutu patologiju postoji visok nivo saglasnosti. Prikazom ovog slučaja želeli smo da pokažemo da je moguće uspešno sanirati teške infekcije dijabetesnog stopala primenom hiperbarične oksigenoterapije, uz multidisciplinarni pristup.
Keywords: HBOT; dijabetesno stopalo; flegmona; gasna gangrena