NAJVAŽNIJE O ABRUPCIJI PLACENTE - KLINIČKA SLIKA I LEČENJE - Babić, Sandra; Jovandarić, Miljana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Abrupcija placente se definiše kao prerano odvajanje posteljice od materice. Brza dijagnoza i adekvatna medicinska intervencija obezbeđuju dobar ishod, što nije moguće u svim zemljama sveta. Svako krvarenje nastalo u drugoj polovini trudnoće pobuđuje sumnju na abrupciju posteljice koja je povezana sa fetalnim i maternim morbiditetom i mortalitetom. Od veličine i količine krvi zavisi klinička slika i posledice po fetus. Kompletna abrupcija dovodi do prekida cirkulacije i oksigenacije ploda, asfiksije i mrtvorođenosti. Kod delimične abrupcije posledice po fetus zavise od stepena krvarenja. U slučaju kompletne abrupcije, smrt ploda je neizbežna, osim ako se ne preduzme hitan porođaj carskim rezom.
Keywords: trudnoća; abrupcija posteljice; porođaj; novorođenče