OBIM PRUŽANJA PREVENTIVNIH USLUGA OD STRANE IZABRANIH LEKARA U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI, U REPUBLICI SRBIJI, U PERIODU OD 2013. DO 2017. GODINE - Milošević, Mirjana; Topalović, Marina; Jović-Vraneš, Aleksandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: U Republici Srbiji je, 2012. godine, uvedena kapitaciona formula, kao model plaćanja izabranih lekara po učinku, na osnovu broja opredeljenih pacijenata, broja ostvarenih poseta, finansijske vrednosti propisanih recepata, kao i na osnovu broja pruženih preventivnih zdravstvenih usluga, u ustanovama primarne zdravstvene zaštite iz Plana mreže. Cilj rada: Cilj rada je analiza obima pruženih preventivnih zdravstvenih usluga, koji se koristi za procenu učinka i plaćanje izabranih lekara po kapitacionoj formuli, u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, u Republici Srbiji, u periodu od 2013. do 2017. godine. Metod rada: Analizirani su dostupni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut” (IJZS „Batut“), u pogledu obuhvata određenih populacija preventivnim zdravstvenim uslugama. Konkretno, analizirana su 23 različita pokazatelja, odnosno preventivne usluge koje pružaju izabrani lekari u službama za zdravstvenu zaštitu odraslih, za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece i za zdravstvenu zaštitu žena, u 166 ustanova primarne zdravstvene zaštite na koje se primenjuje model plaćanja po kapitacionoj formuli (158 domova zdravlja, tri zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata i pet zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika). Ispitivan je trend obuhvata pomenutim uslugama u periodu od 2013. do 2017. godine, kao i porast obima preventivnih usluga, baznim i lančanim indeksima.Rezultati: Opadajući trend obuhvata korisnika zabeležen je za tri od 23 pokazatelja, i to su: obuhvat odojčadi ultrazvučnim pregledima radi ranog otkrivanja displazije kukova, obuhvat školske dece preventivnim pregledima u osmoj, desetoj, dvanaestoj i četrnaestoj godini života, i obuhvat odraslog stanovništva (preko 35 godina života) preventivnim pregledima. Sve ostale usluge imaju nepromenljiv trend u pogledu obuhvata ciljnih populacija, u periodu od 2013. do 2017. godine. Zaključak: Iako većina posmatranih preventivnih zdravstvenih usluga ima stabilan trend obuhvata stanovništva, u posmatranom periodu je obuhvat korisnika daleko ispod preporučenog nivoa.
Keywords: primarna zdravstvena zaštita; izabrani lekar; preventivne zdravstvene usluge; kapitaciona formula