UČESTALOST KONZUMIRANJA DUVANA I STAVOVI STUDENATA ZDRAVSTVENIH STUDIJA O UPOTREBI DUVANA U CRNOJ GORI: GLOBALNO ISTRAŽIVANJE STUDENATA ZDRAVSTVENIH STUDIJA U CRNOJ GORI - Ramčilović, Vilnerina; Ćatić, Sabina; Kujundžić, Enisa (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Uloga zdravstvenih radnika u savetovanju pacijenata o štetnom uticaju duvana na zdravlje i načinima odvikavanja od te loše navike je velika. Međutim, konzumiranje duvana je izazov i za same zdravstvene profesionalce, kao i za studente zdravstvenih studija. Cilj: Cilj rada je bilo utvrđivanje učestalosti pušenja duvana među studentima fakulteta zdravstvenog usmerenja u Crnoj Gori i ispitivanje njihovih stavova koji se odnose na mehanizme kontrole duvana. Metode: Istraživanje predstavlja sekundarnu analizu podataka dobijenih iz istraživanja sprovedenog među studentima fakulteta zdravstvenog usmerenja u Crnoj Gori, u periodu od oktobra 2010. do marta 2011. godine. Rezultati: U 30 dana pre sprovođenja istraživanja, 24,8% ispitanika je koristilo duvan, dok je unutar fakultetskih prostorija, 38,2% studenata konzumiralo cigarete tokom godine koja je prethodila istraživanju. O važnosti obezbeđivanja obrazovnog materijala pacijentima, kao podrške odvikavanju od pušenja, učilo je 44,6% pušača i 52,9% nepušača, ali je 35,3% pušača i 28,0% nepušača dobilo formalnu obuku kako da pacijente odvikavaju od pušenja. Stav da su zdravstveni radnici koji puše cigarete manje pogodni da savetuju pacijente da prestanu sa pušenjem imalo je 63,7% pušača i 81,7% nepušača (p < 0,001). Za 72% je bila manja verovatnoća da će studenti šeste godine fakulteta zastupati taj stav. Takođe, za 43% je bila manja verovatnoća da će isti stav zastupati oni studenti koji su smatrali da ne treba zabraniti pušenje u restoranima, a za 52% je bila manja verovatnoća da će taj stav zastupati oni studenti koji su smatrali da zdravstvenim radnicima ne treba posebna obuka u tehnikama odvikavanja od pušenja. Zaključak: Istraživanje je pokazalo da je neophodno unaprediti kurikulume zdravstvenih studija i poboljšati formalnu obuku za sticanje znanja o štetnim efektima duvana na zdravlje, kao i za sticanje veština odvikavanja pacijenata od pušenja, koje su zasnovane na dokazima, što bi imalo indirektni efekat smanjenja upotrebe duvana među studentima.
Keywords: kontrola duvana; zdravstveni radnici; obuka