PREGLED ISTRAŽIVANJA O ZADOVOLJSTVU POSLOM U ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI - Milošević Gačević, Marijana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Sektor zdravstvene zaštite predstavlja jedan od sektora u ekonomiji Evropske unije sa značajnim potencijalom za zapošljavanje, indukovanim porastom tražnje za zdravstvenom zaštitom. Zadovoljstvo poslom doprinosi podizanju kvaliteta pružanja usluge, u svakoj profesiji, a posebno je značajno u domenu rada profesionalaca čija usluga treba da doprinese boljoj, kvalitetnijoj i efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti, pa je iz tog razloga ovo važna istraživačka tema već dugi niz godina. Sektor zdravstvene zaštite suočava se sa mnogobrojnim izazovima, a obezbeđivanje dovoljnog broja kvalitetnog i motivisanog kadra posebno će biti problem u zemljama koje se suočavaju sa izraženim rastom potražnje za zdravstvenom zaštitom. Procenjuje se da će nedostatak zdravstvene radne snage, do 2035. godine, dostići broj od 12,9 miliona zdravstvenih radnika. Zdravstveni sektor Republike Srbije se suočava sa sličnim izazovima, ali ima i svoje specifičnosti uslovljene istorijskim, socijalno-ekonomskim, kulturnim i političkim razvojem zemlje. Ovaj rad analizira dostupnu literaturu o zadovoljstvu poslom, faktorima koji utiču na zadovoljstvo poslom, i izazovima za unapređenje zadovoljstva poslom u zdravstvenom sektoru.
Keywords: zadovoljstvo poslom; sektor zdravstvene zaštite; izazovi za unapređenje