PROMENE U PRIMARNOJ ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI KAO ODGOVOR NA PANDEMIJU KOVID-19 OBOLJENJA U CRNOJ GORI - Scepanovic, Lidija; Terzic, Natasa (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Primarna zdravstvena zaštita se smatra osnovom, ne samo za zadovoljenje potreba za zdravstvenom zaštitom, već i za odgovor na krizne situacije, kakva je kriza uzrokovana izbijanjem pandemije KOVID-19 infekcije.Cilj: Cilj ove studije jeste da opiše promene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nastale usled izbijanja KOVID-19 pandemije u Crnoj Gori, sa fokusom na organizaciju i pružanje zdravstvenih usluga.Metode: Ovo je deskriptivna opservaciona studija u kojoj su glavne mere ishoda: broj i način obavljenih poseta i usluga, uključujući e-servise, propisane antibiotike i recepte po dijagnozi, na 1.000 stanovnika, u 2020. godini, u poređenju sa istim parametrima u 2019. godini. Podaci su generisani iz zdravstveno-statističkog informacionog sistema Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Korišćeni sudemografski podaci zvanične statistike.Rezultati: Globalna pandemija promenila je način rada primarne zdravstvene zaštite, a ad hoc rešenja su iznalažena u pogledu infrastrukture, zdravstvene radne snage i novih usluga e-zdravlja. U poređenju sa 2019. godinom, ukupne posete na 1.000 stanovnika su, u 2020. godini, smanjene za 12%, dok su kućne poseteporasle za 15%, u trećem kvartalu. Elektronsko zakazivanje je bila najčešće korišćena e-usluga (983.212 pristupa u 2020. godini). Propisani antibiotici nisu premašili mesečne stope iz 2019. godine (na 1.000 stanovnika). Broj propisanih recepata (na 1.000 stanovnika), u 2020. godini, porastao je za 8%, za dijagnoze zakoje su lekari propisivali najviše recepata (na 1.000 stanovnika).Zaključak: Pandemija KOVID-19 oboljenja promenila je način rada primarne zdravstvene zaštite, uz prelazak sa poseta u ambulanti na kućne posete, telefonske konsultacije i e-usluge, bez fizičkog kontakta. Međutim, ima prostora za unapređenje u delu zadovoljenja potreba prevencije i lečenja drugih bolesti.
Keywords: primarna zdravstvena zaštita; posete; KOVID-19; Crna Gora