FUNKCIONISANJE, ONESPOSOBLJENOST I VEŽBE KOD STARIH - Kostadinovic, Milena; Dedović, Sunčica; Milanović, Filip; Aksović, Nikola; Nikolić, Dejan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Starost stanovništva širom sveta je u porastu, tako da postaje sve veći problem u društvu. Održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja zajedno sa prevencijom i smanjenjem invaliditeta, posebno kod starije populacije, treba da bude jedan od važnih aspekata kvalitetnog starenja. Stoga, ciljevi zdravstvenih programa treba da budu usmereni na promociju kvalitetnog, aktivnog i zdravog starenja. Stariji pacijenti su obično povezani sa višestrukim komorbiditetima, koje treba multidisciplinarno procenjivati, imajući u vidu potrebe ove grupe pojedinaca. Iako se pretpostavlja da je starenje povezano sa opadanjem funkcionisanja i samim tim smanjenjem funkcionalnog kapaciteta kod starijih osoba, važno je identifikovati faktore koji igraju specifične uloge u zdravom i aktivnom starenju. Posebnu pažnju treba posvetiti i kognitivnom funkcionisanju. Štaviše, starije osobe su u opasnosti, usled životnih navika karakterističnih za neaktivni način života. Uprkos pozitivnim efektima fizičke aktivnosti, posebno u domenu prevencije i odlaganja hroničnih bolesti i stanja, ali i u domenu smanjenja rizika od prerane smrti i u domenu podrške pozitivnom mentalnom zdravlju i zdravom starenju, starija populacija se može suočiti sa preprekama, u smislu ograničenog prostora za bezbednoobavljanje aktivnosti i nedostatka odgovarajućeg znanja o tome kako da se bude aktivan a da se pri tom uzmu u obzir sopstvena fizička ograničenja. Prilikom planiranja i sprovođenja fizičke aktivnosti, posebno kod starije populacije, faktori koje je važno uzeti u obzir uključuju: trajanje, učestalost, intenzitet i režim.Treba naglasiti da programi vežbanja kod starijih osoba treba da uključuju aerobni trening, trening otpora, trening fleksibilnosti i trening ravnoteže.
Keywords: stare osobe; funkcionisanje; onesposobljenost; vežbe