MIGRACIJA DIJAGNOSTIČKI SRODNIH GRUPA KAO POKAZATELJ POTENCIJALNO NEEFIKASNE MEDICINSKE INTERVENCIJE - Topalović, Marina; Milošević, Mirjana; Terzić - Šupić, Zorica; Todorović, Jovana; Šantrić Milićević, Milena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Migracija dijagnostički srodnih grupa (DSG) je pojava u kodiranju hospitalizacija, kojom se označava da je pacijent, nakon epizode bolničkog lečenja, iz jedne grupe prebačen u drugu, skuplju grupu, isključivo zbog komplikacija ili komorbiditeta koji su nastali tokom bolničkog lečenja ili medicinske intervencije.Cilj rada: Cilj rada je bio da se ispitaju: pojava DSG migracija, bolnički troškovi i dužina hospitalizacije kod kolektomija.Metod: Sprovedena je retrospektivna sekundarna analiza podataka o dijagnostički srodnim grupama (DSG), za serije bolničkih epizoda pacijenata (n = 4.939), starosti 18 i više godina, koji su podvrgnuti proceduri kolektomije, u 49 bolnica u Republici Srbiji, u periodu od 2018. do 2020. godine, a čije su epizode bolničkoglečenja grupisane u tri dijagnostički srodne grupe: G02A grupu, izdvojenu G02A grupu sa T81-T88 dijagnozama za komplikacije hirurškog lečenja, i G02B grupu.Rezultati: U posmatranom trogodišnjem periodu, incidencija DSG migracije je iznosila 7,4%. Bolničko lečenje pacijenata svrstanih u dijagnostičku grupu G02A (T81-T88), koja predstavlja DSG migraciju, bilo je statistički značajno skuplje, a ovi pacijenti su statistički značajno duže bili hospitalizovani. Ukupan iznos fakture,za dijagnostičku grupu G02A (T81-T88), bio je 509.651,7 dinara (cca 4.320 €), a prosečna dužina epizode bolničkog lečenja je bila 23 dana. U grupi G02B ukupan iznos fakture je bio 231.989,0 dinara (cca 1.960 €), uz prosečnu dužinu hospitalizacije od 11 dana.Zaključak: Kolektomije sa komplikacijama produžavaju dužinu hospitalizacije i podrazumevaju veću potrošnju resursa u Republici Srbiji. Analiza troškova u vezi sa DSG migracijama, po bolničkom danu i pacijentu, može ukazati na neefikasnost medicinskih intervencija.
Keywords: DSG migracija; kolektomija; trošak; hospitalizacija; Srbija