ANTIBIOTSKA PROFILAKSA U ABDOMINALNOJ HIRURGIJI - USAGLAŠENOST PREPORUKA I PRAKSE - Veličković, Jelena; Sredić, Suzana; Radovanović Spurnić, Aleksandra; Lazić, Igor; Palibrk, Ivan; Mioljević, Vesna; Ostojić, Slavenko (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod. Antibiotska profilaksa (AP) u hirurgiji predstavlja značajnu meru za smanjenje incidencije nastanka infekcija operativnog mesta. Međunarodne smernice i Nacionalni vodič daju jasne preporuke za pravilno sprovođenje antibiotske profilakse, međutim podaci u literaturi ukazuju na nedovoljno poštovanje ovihsmernica u mnogim zdravstvenim ustanovama.Cilj: Cilj naše studije je bio da se ispita stepen usaglašenosti prakse u primeni antibiotske profilakse u adbominalnoj hirurgiji sa međunarodnim i nacionalnim smernicama.Materijali i metode. Retrospektivnom studijom su obuhvaćeni svi bolesnici operisani na Klinici za digestivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), u periodu januar – mart 2019. godine (270 pacijenata). Iz medicinske dokumentacije dobijeni su podaci koji se odnose na vrstu operacije, primenjenu antibiotsku profilaksu, vreme primene prve doze, način primene, potrebu za redoziranjem, kao i na dužinuprimene profilakse i postojanje alergije na lekove. Prikupljeni podaci su analizirani metodama deskriptivne i analitičke statistike (χ2 test).Rezultati. Tokom perioda ispitivanja, na Klinici za digestivnu hirurgiju je operisano 270 bolesnika, od kojih je antibiotsku profilaksu primilo 227 (84,1%) bolesnika. Cefazolin, koji je preporučen za većinu operacija u digestivnoj hirurgiji, primilo je 17 (6,3%) bolesnika. Najveći broj bolesnika (64,4%) je profilaksu primilounutar 30 minuta po započinjanju operacije. Trajanje profilakse do 24 sata od operacije sprovedeno je kod 13.1% operisanih bolesnika.Zaključak. Usaglašenost kliničke prakse sa preporukama iz vodiča za antibiotsku profilaksu u abdominalnoj hirurgiji je bila na niskom nivou. Potpuna usaglašenost sa preporukama za primenu antibiotske profilakse je zabeležena samo po pitanju puta primene antibiotika.
Keywords: antibiotska profilaksa; abdominalna hirurgija; infekcija hirurškog mesta