STEČENA HEMOFILIJA KOD BOLESNIKA NA ORALNOJ ANTIKOAGULANTNOJ TERAPIJI - PRIKAZ SLUČAJA - Ljubičić, Jelena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Stečena hemofilija je teško, nekada i fatalno stanje poremećene koagulacije. Najčešće dovodi do teških mukokutanih, gastrointestinalnih, urinarnih, retko i intrakranijalnih krvarenja. Razlog ovakvog poremećaja je stvaranje antitela na faktor VIII koagulacije (F VIII), što ometa njegovu normalnu funkciju. U laboratorijskim analizama se uočava produženo aktivirano parcijalno tromboplastinsko vreme (engl. activated partial thromboplastin time – aPTT), koje se ne može normalizovati ni posle mešanja sa plazmom zdrave osobe.Prikaz bolesnika: U ovom radu prikazan je klinički tok kod bolesnika sa stečenom hemofilijom, koji je bio na oralnoj antikoagulantnoj terapiji, a inicijalno je imao i produženo protrombinsko vreme, izraženo jedinicama međunarodnog normalizovanog odnosa (engl. International normalized ratio - INR), koji se proračunava na osnovu vremena potrebnog da se formira ugrušak u uzorku krvi. Hemoragijski sindrom je tumačen jatrogenim efektom, a kako se krvarenje nastavilo i nakon normalizacije INR-a, posumnjano je na drugi uzrok hemoragijskog sindroma. Urađen je test mešanja plazme bolesnika i plazme zdrave osobe (mešanje jednake zapremine pacijentove plazme i plazme zdrave osobe, te ponavljanje aPTT testa odmah, i jedan sat nakon inkubacije), posle čega je aPTT ostalo produženo. Ovo je bio dokaz postojanja inhibitora koagulacije, koji je pobudio sumnju na stečenu hemofiliju. Bolesnik je upućen u tercijarnu ustanovu gde je dalje sprovedena dijagnostika i lečenje.Zaključak: Cilj ovog prikaza slučaja je da se pokaže da bolesnici sa hemoragijskim sindromom koji sa na terapiji antikoagulansima mogu da razviju hemoragijski sindrom i iz drugog, nejatrogenog razloga. Svrha rada je da se skrene pažnja lekara na različite uzroke hemoragijskog sindroma kod bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.
Keywords: stečena hemofilija; oralna antikoagulantna terapija; produženo aktivirano parcijalno protrombinsko vreme; hemoragijski sindrom