RADIOLOŠKI NALAZ PNEUMOMEDIJASTINUMA KAO RETKE KOMPLIKACIJE EMFIZEMATOZNOG PIJELONEFRITISA - Mijović, Ksenija; Stanišić, Nevena; Mašulović, Dragan; Šaponjski, Dušan; Bogosavljević, Nikola; Vasin, Dragan; Mitrović Jovanović, Milica (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Emfizematozni pijelonefritis je retka, akutna i životno ugrožavajuća nekrotizirajuća infekcija bubrega, uzrokovana fakultativno anaerobnim bakterijama, koje produkuju gas, kao što su Escherichia coli, Klebsiella i Proteus, a javlja se najčešće kod pacijenata koji boluju od diabetes mellitus-a. Pneumomedijastinum je redak nalaz u ovom oboljenju, ali uz odgovarajuće kliničke i laboratorijske nalaze, kod pacijenata sa radiološkim nalazom pneumomedijastinuma, potrebno je posumnjati i na eventualno postojanje emfizematoznog pijelonefritisa.Prikaz bolesnika: Prikazujemo slučaj pacijentkinje srednjeg životnog doba, sa simptomima i laboratorijskim nalazima koji ukazuju na infekciju, bubrežnu insuficijenciju i hiperglikemiju, a koja se lečila od diabetes mellitus-a.  Radiološkim pregledima je dijagnostikovana izražena i uznapredovala nekrotizirajuća infekcija bubrega, sa destrukcijom parenhima i intraparenhimskim inkluzijama gasa, koje su propagirale u perirenalni i pararenalni prostor. Postavljena je dijagnoza emfizematoznog pijelonefritisa sa pratećim perirenalnim apscesom i pneumoretroperitoneumom, uz kolekcije gasa, koje su dostizale medijastinum. Zbog ovako izražene infekcije, pacijentkinja je podvrgnuta hitnom operativnom lečenju, pri čemu je učinjena levostrana nefrektomija. Uprkos brzom i iscrpnom tretmanu, došlo je do smrtnog ishoda u postoperativnom periodu.Zaključak: Pneumomedijastinum je retka komplikacija retroperitonealnih procesa, i kada je prisutan, ukazuje na ekstenzivnost samog oboljenja, najčešće kao izrazito loš prognostički znak. Ovim prikazom slučaja želimo da ukažemo na ozbiljnost ove bubrežne infekcije, sa nedvosmislenom potrebom za hitnim reagovanjem, i da skrenemo pažnju na radiološke znake koji su neuobičajeni, ali bi morali da pobude sumnju na podmuklu i ozbiljnu retroperitonealnu infekciju.
Keywords: infekcija bubega; pneumoretroperitoneum; pneumomedijastinum