TROMBOCITOPENIJA I KOVID-19: DIFERENCIJALNA DIJAGNOZA I TERAPIJA - Mitrović, Mirjana; Pantić, Nikola M (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Trombocitopenija je česta manifestacija KOVID-19 oboljenja, koja je u pojedinim saopštenjima dostizala učestalost i do 35%. Tromboctopenija predstavlja nepovoljan prognostički faktor tokom lečenja KOVID-19 infekcije. Uprkos velikom broju publikacija o prognostičkom značaju trombocitopenije u KOVID-19 infekciji, podaci o diferencijalnoj dijagnozi i njenoj terapiji su oskudni. U ovom preglednom radu prikazani su sledeći uzroci trombocitopenije kod KOVID-19 oboljenja: trombocitopenija indukovana infekcijom SARS-KoV-2 virusom; diseminovana intravaskularna koagulopatija (DIK); imunološka trombocitopenija; lekovima indukovana trombocitopenija, sa posebnim osvrtom na heparinom indukovanu trombocitopeniju (HIT). Iako je trombocitopenija uglavnom veoma blaga i ne zahteva lečenje, moguć je i  razvoj trombocitopenije teškog stepena, koja, zbog krvarenja, može životno ugroziti bolesnika. Sa druge strane, neki oblici trombocitopenije, kao što su HIT ili DIK, nose visok rizik od tromboze, te je neophodna antikoagulantna profilaksa. Na kraju svakog poglavlja ovog rada, date su preporuke za lečenje različitih tipova trombocitopenije nastalih u sklopu KOVID-19 oboljenja.
Keywords: trombocitopenija; KOVID-19; SARS-KoV-2; HIT; DIK