BAKTERIJSKE INFEKCIJE KOD BOLESNIKA U PROGRAMU ALOGENE TRANSPLANTACIJE KOŠTANE SRŽI - Stanković, Stefan; Đunić, Irena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Bakterijske infekcije su česte među bolesnicima u programu alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze. Infekcije su najčešći uzrok oboljevanja i umiranja transplantiranih pacijenata. Najčešći patogeni su bakterije Staphylococcus i Enterobacteriaceae, koje izazivaju približno po 25% bakterijskih infekcija, a prate ih Enterococcus i P. aeruginosa.Cilj: Cilj rada jeste određivanje učestalosti bakterijskih infekcija kod pacijenata u programu alogene transplantacije matičnih ćelija hematopoeze, na Klinici za hematologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kao i određivanje epidemiološke situacije, učestalosti različitih oblika kliničke slike bakterijskih infekcija i njihovog uticaja na preživljavanje.Materijali i metode: U retrospektivnu kohortnu studiju uključeno je 58 bolesnika. Prisustvo bakterija određivano je standardnom bakteriološkom kultivacijom iz uzoraka. Dijagnoza lokalizovane bakterijske infekcije donosi se na osnovu postojanja karakterističnih kliničkih znakova, uz bakteriološku potvrdu. Klinička dijagnoza sepse postavlja se na osnovu pozitivne hemokulture i postojanja sistemskog inflamatornog odgovora. Lečenje bakterijske infekcije počinje se empirijski, a nastavlja antibioticima po antibiogramu. Preživljavanje bolesnika analizirano je Kaplan-Majerovom metodom i upoređivano uz pomoć log-rank testa.Rezultati: Bakterijske infekcije su se javile kod 15 (25,9%) pacijenata. Najčešći izazivači su bile Gram-negativne bakterije (65,2%). Najčešća klinička slika je bila sepsa (59,0%). Letalitet od bakterijskih infekcija je bio 60,0%. Na osnovu Kaplan-Majerove krive, medijana preživljavanja bez bakterijskih infekcija je iznosila 106,0 meseci (95% CI 85,2 – 163,3), dok je za pacijente sa bakterijskim infekcijama iznosila 14,0 (95% CI 8,9 – 19,1).  Log-rank testom uočena je značajna statistička razlika u preživljavanju ove dve grupe (p < 0,001). Pseudomonas spp. je bio osetljiv na kolistin i/ili meropenem. Klebsiella pneumoniae je bila osetljiva je na kolistin.Zaključak: Bakterijske infekcije su česte na našoj klinici, izazvane su bolničkim i endogenim oportunističkim bakterijama. Prevenciju ovih infekcija treba usmeriti ka merama prevencije bolničkih infekcija.
Keywords: bakterijske infekcije; alogena transplantacija matičnih ćelija hematopoeze; sepsa