ISPITIVANJE POVEZANOSTI IZMEĐU VRSTE I TITRA ANTIFOSFOLIPIDNIH ANTITELA SA KLINIČKIM MANIFESTACIJAMA ANTIFOSFOLIPIDNOG SINDROMA - Stankić, Dunja; Miljić, Predrag (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2022)
Uvod: Antifosfolipidni sindrom (AFLS) je autoimuno oboljenje, koje se manifestuje arterijskim ili venskim trombozama i/ili spontanim pobačajima udruženim sa perzistentno povišenim nivoom antifosfolipidnih antitela. Do sada nije jasno uočena povezanost nivoa i vrste autoimunih antitela i kliničkih manifestacija AFLS-a, koje variraju od blagih poremećaja koagulacije do životno ugrožavajućih stanja.Cilj: Cilj rada je ispitivanje povezanosti vrste i titra antifosfolipidnih antitela sa najčešćim kliničkim manifestacijama AFLS-a.Materijali i metode:Retrospektivnom studijom je obuhvaćeno 32 pacijenta sa potvrđenim laboratorijskim nalazom povišenih antifosfolipidnih antitela, koji su praćeni u Kabinetu za hemofiliju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, u periodu od 1. juna 2017. do 31. decembra 2018. godine. Podaci o pacijentima preuzeti su iz njihove medicinske dokumentacije. Analizirani su osnovni demografski podaci, vrsta i titar antifosfolipidnih antitela, odnosno njihova udruženost sa prisutnim kliničkim manifestacijama AFLS-a, uz korišćenje standardnih statističkih metoda.Rezultati: Između osoba koje su imale kliničke manifestacije antifosfolipidnog sindroma i osoba koje su imale antifosfolipidna antitela, ali nisu imale klinički ispoljenu bolest, nije bilo značajne razlike u pogledu zastupljenosti pozitivnog nalaza lupusnog antikoagulansa, antikardiolipinskih i anti-beta-2-glikoprotein-I antitela. Procenat osoba sa istovremenom pozitivnošću dva ili sva tri antifosfolipidna antitela je bio isti u obe grupe ispitanika.Zaključak: Suprotno ranijim publikacijama, naša studija nije dokazala povezanost titra antifosfolipidnih antitela i pojave kliničkih manifestacija AFLS-a. Simptomatski i asimptomatski pacijenti se nisu značajno razlikovali po vrsti i učestalosti povišenih antifosfolipidnih antitela. Ovakvi rezultati ukazuju da je za ispoljavanje kliničkih manifestacija antifosfolipidnih antitela potrebno i prisustvo drugih, još uvek malo poznatih faktora.
Keywords: antifosfolipidni sindrom; tromboza; spontani pobačaj; antifosfolipidna antitela