KOVID-19 – AKTUELNO STANJE MENTALNOG ZDRAVLJA SA OSVRTOM NA ZDRAVSTVENE RADNIKE - Latas, Milan; Pantović Stefanović , Maja; Đukić, Bojana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod: Pandemija KOVID-19 oboljenja je donela puno problema i izazova medicinskoj struci, uključujući tu i oblast psihijatrije. Ovi problemi i izazovi uključuju pojavu de novo poremećaja u populaciji, pogoršanje stanja kod ranije dijagnostikovanih pacijenata, ali i pojavu problema u mentalnom funkcionisanju zdravstvenihradnika, koji su bili uključeni u lečenje pacijenata obolelih od KOVID-19 infekcije. O svim ovim problemima i izazovima svedoče brojni međunarodni radovi, ali i dobar broj istraživanja i saopštenja koje su publikovali srpski istraživači i stručnjaci u domaćim i stranim publikacijama.Cilj: Cilj rada jeste da se istraže i prezentuju istraživanja rađena u Republici Srbiji u vezi sa KOVID-19 infekcijom i njenim uticajem na mentalno zdravlje.Metode: U ovom radu su prikazani rezultati domaćih istraživanja i stručna mišljenja u vezi sa KOVID-19 infekcijom i njenim uticajem na mentalno zdravlje. Kao osnova pripreme rada, poslužile su publikacije domaćih autora, koje su objavljene mahom na međunarodnom nivou. U tim publikacijama ima rezultata originalnih istraživanja, ali i stručnih razmatranja u vezi sa uticajem KOVID-19 infekcije na mentalno zdravlje.Rezultati: Dosadašnja istraživanja i obimna klinička praksa na teritoriji Republike Srbije ukazuju na postojanje učestalih i intenzivnih problema u vezi sa mentalnim zdravljem, kako opšte, tako i specifičnih populacija, kao što su zdravstveni radnici i pacijenti oboleli od psihijatrijskih poremećaja, a koji su posledica pandemije KOVID-19 oboljenja.Zaključak: Na osnovu prikazanih rezultata, proizilazi zaključak da je potrebno da se na teritoriji cele Republike Srbije otvori veći broj specijalizovanih ustanova, koje će se baviti ovom problematikom i gde bi pacijenti mogli da pronađu podršku i pomoć za svoje probleme.
Keywords: pandemija; KOVID-19; mentalno zdravlje; populacija