PATOLOŠKO KRVARENJE IZ MATERICE KOD ŽENA U REPRODUKTIVNOM PERIODU - Sparić, Radmila M; Tomašević, Đina; Anđić, Mladen; Spremović Rađenović, Svetlana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod: Patološko krvarenje iz materice predstavlja jedan od najčešćih poremećaja zdravlja kod žena u reproduktivnom periodu. Uz to, predstavlja i značajan javno-zdravstveni problem. Cilj ovog rada je da se prikaže savremena podela, kao i osnovi dijagnostike i lečenja patoloških krvarenja iz materice.Metode: U radu su prikazani podaci iz radova selektovanih pretraživanjem MEDLINE baze korišćenjem kombinacije ključnih reči: “menstrual bleeding”, “abnormal uterine bleeding”, “PALM-COEIN classification”, “leiomyoma”, “endometrial polyp”, “adenomyosis”, “gynecological malignancies”, “coagulopathy”, “diagnostics of abnormal uterine bleeding”, i “treatment of abnormal uterine bleeding”. Podaci prikupljeni iz odabranih radova upotrebljeni su i predstavljeni u ovom radu.Zaključak: U cilju postizanja jedinstvene klasifikacije poremećaja menstrualnog ciklusa, usvojena je klasifikacija ovih poremećaja koja se naziva akronimom PALM-COEIN. Uzroci nabrojani u prvom delu  kronima (PALM) imaju patološko-anatomski supstrat na nivou genitalnih organa koji se može dijagnostikovati primenom imidžing metoda i/ili histopatološkim pregledom. Uzroci nabrojani u drugom delu akronima (COEIN) uključuju difsunkcionalne poremećaje i ne mogu se dijagnostikovati primenom imidžing metoda.
Keywords: krvarenje; materica; menstrualni ciklus