SPONTANI RETROPERITONEALNI HEMATOM KOD PACIJENTA OBOLELOG OD KOVID-19 INFEKCIJE - Sekulić, Ana D; Marinković, Olivera; Mrda, Davor; Tošković, Borislav; Zdravković, Marija; Đuran, Predrag (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod: Poznato je da infekcija SARS-KoV-2 virusom izaziva hiperkoagulabilno stanje koje rezultira akutnim trombotičnim događajima. Tromboembolijski događaji javljaju se u čak 21,0% slučajeva sa stopom mortaliteta od oko 74,0%, kod osoba zaraženih ovim virusom. Antikoagulansi se koriste u teškim KOVID-19 infekcijama, za sprečavanje tromboze, i pokazalo se da smanjuju smrtnost. Upotreba antikoagulanasa nije bez rizika. Komplikacije krvarenja mogu da variraju od lakših do teških ili čak opasnih po život, kao što je retroperitonealno krvarenje u mišić psoas.Prikaz bolesnika: Ovde predstavljamo slučaj bolesnika koji je tokom lečenja obostrane bronhopneumonije izazvane SARS-KoV-2 virusom razvio komplikaciju krvarenja u retroperitonealni prostor. Nakon uspostavljene dijagnoze, na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskih i radioloških pretraga i inicijalnog konzervativnoglečenja u KBC „Bežanijska kosa“, bolesniku je u proceduralnoj analgosedaciji urađena embolizacija lumbalnih arterija levo, iz desne preponske jame. Nakon urađene interventne radiološke procedure, oporavak je bio zadovoljavajući, ali je, zbog nemogućnosti resorpcije inkapsuliranog hematoma sa zonom centralnenekroze, urađena mini leva lumbotomija i evakuacija istog. Bolesnik je otpušten na kućno lečenje dvadeset trećeg dana od prijema, u stabilnom opštem stanju.Zaključak: Praćenje dejstva antikoagulantne terapije, naročito kod pacijenata sa prisutnim faktorima rizika, rana dijagnostika i blagovremena terapija spontanih retroperitonealnih hematoma je imperativ za smanjenje mortaliteta od ove teške komplikacije kod pacijenata sa KOVID-19 infekcijom.
Keywords: retroperitonealni hematom; KOVID-19; arterijska embolizacija