KOVID-19 INFEKCIJA IZ ASPEKTA GASTROENTEROLOGA - Branković, Marija; Jovanović, Igor; Radonjić, Tijana; Marković, Olivera; Brajković, Milica; Popadić, Višeslav; Klašnja, Slobodan; Zdravković, Marija (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Gastrointestinalni trakt i jetra nisu pošteđeni kada je u pitanju bolest izazvana koronavirusom 2019 (KOVID-19), jer ona ne utiče samo na respiratorni trakt, već je takođe sistemska bolest koja prouzrokuje oštećenje više organa. U ovom preglednom radu, ujedinili smo sve podatke klinički značajne za lekare koji leče pacijenteobolele od ove infekcije, posebno za gastroenterologe. Treba imati na umu da gastrointestinalni simptomi mogu biti prvi i/ili jedini pokazatelji KOVID-19 infekcije, stoga treba posumnjati na ovu infekciju kada pacijent, koji je bio izložen riziku, prijavi simptome poput proliva, gubitka apetita, bola u trbuhu, mučnine i/ili povraćanja. Gornja gastrointestinalna endoskopija tokom pandemije KOVID-19 infekcije predstavlja veliki problem, jer je reč o infekciji koja se tokom ove procedure vrlo lako prenosi kapljičnim putem, stoga je treba sprovoditi samo u hitnim slučajevima. Što se tiče pacijenata koji boluju od inflamatornih bolesti creva, onisu često na imunosupresivnoj terapiji, ali preporuke su da im ne treba korigovati terapiju jer nisu u grupi pacijenata sa povećanim rizikom od oboljevanja od KOVID-19 infekcije. Takođe, lezija jetre prouzrokovana ovom infekcijom je rezultat mehanizama više faktora i zasigurno predstavlja razlog za brigu, pogotovo ako suu pitanju pacijenti sa već postojećim, hroničnim bolestima jetre, te na njih treba posebno obratiti pažnju.
Keywords: SARS-CoV-2; gastrointestinalni trakt; jetra; inflamatorne bolesti creva; endoskopija