PLEURALNI IZLIV KOD PACIJENTKINJE OBOLELE OD KOVID-19 INFEKCIJE - Aritonović Pribaković, Jelena M; Perić, Milica; Milošević, Jelena; Janićević, Aleksandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod/Cilj: Pleuralni izlivi se retko beleže na snimcima grudnog koša kompjuterizovanom tomografijom (CT) i radiografijom (RTG), kod bolesti izazvane koronavirusom 2019 (KOVID-19). Kada su prisutni, najčešće se javljaju kasno u toku bolesti, uglavnom su unilateralni, ali mogu biti i bilateralni, i apsorbuju se nakondvodnevnog praćenja. Istraživanja su pokazala i da se pleuralni izlivi javljaju prevashodno kod starijih osoba i osoba sa osnovnom respiratornom bolešću, ali i da su incidencija respiratorne insuficijencije, incidencija sindroma akutnog respiratornog distresa, kao i stopa smrtnosti, više kod pacijenata sa pleuralnim izlivomnego kod pacijenata kod kojih do njega nije došlo. Cilj rada je da se prikaže slučaj koji se razlikuje od najčešće opisanih slučajeva u dostupnoj literaturi.Prikaz bolesnika: Prikazujemo bolesnicu staru 49 godina, bez komorbiditeta, obolelu od KOVID-19 oboljenja, kod koje se pleuralni izliv razvio desetog dana hospitalizacije;bio je unilateralan i nije ga bilo na ponovljenom snimku nakon četiri dana. Osim povećanja broja trombocita, krvna slika je bila u referentnim vrednostima, dok je vrednost CRP-a bila umereno povišena. Bolesnica je šesnaestog dana hospitalizacije otpuštena u dobrom opštem stanju.Zaključak: Ovaj slučaj nam pruža uvid u tok i prognozu KOVID-19 bolesti, koji se razlikuje od onog što je opisano u do sada objavljenim radovima, ukazujući na to da se pleuralni izliv ne javlja samo kod starijih bolesnika sa komorbiditetima i teškom kliničkom slikom KOVID-19 infekcije.
Keywords: KOVID-19; pleuralni izliv; radiografija grudnog koša