PROGNOSTIČKI ZNAČAJ VREDNOSTI SERUMSKOG FERITINA PRI INICIJALNOJ DIJAGNOZI KOD BOLESNIKA SA AKUTNOM MIJELOIDNOM LEUKEMIJOM - Dudok, Dejan; Virijević, Marijana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod/cilj: Akutna mijeloidna leukemija (AML) je heterogena maligna bolest na čiji tok i ishod utiču brojni prognostički faktori. Serumski feritin (SF) je često povišen kod onkoloških bolesnika, a pokazano je da kod različitih maligniteta snažno utiče na nepovoljan ishod bolesti. Cilj rada je ispitivanje uticaja visokih vrednosti SF-a na ukupno preživljavanje i preživljavanje bez znakova bolesti, kao i ispitivanje povezanosti SF-a sa drugim prognostičkm markerima, kao što su klinički i laboratorijski parametri.Metode: Retrospektivna analiza obuhvatila je 108 bolesnika kojima je dijagnoza akutne mijeloidne leukemije postavljena na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije (KCS), u Beogradu, u periodu od 2017 – 2019. godine. Iz studije su isključeni bolesnici sa akutnom promijelocitnom leukemijom, akutnom leukemijommešovitih linija, sekundarnom akutnom mijeloidnom leukemijom, kao i bolesnici lečeni palijativnom terapijom. Bolesnici su grupisani prema graničnoj vrednosti od 800 μg/L.Rezultati: Bolesnici sa višim vrednostima SF-a imali su statistički značajno veću učestalost rane smrti (p = 0,020), sepse u indukcionoj fazi lečenja (p < 0,010), kao i značajno niže inicijalne vrednosti hemoglobina (p = 0,040), u odnosu na bolesnike sa nižim vrednostima SF-a. Analizama preživljavanja pokazano je daje visoka vrednost SF-a pri inicijalnoj dijagnozi značajan nezavisni prediktivni faktor za ukupno preživljavanje (p = 0,019) i preživljavanje bez znakova bolesti (p = 0,040).Zaključak: Naša studija pokazala je značajnu povezanost visokih vrednosti SF-a sa pojavom sepse u indukcionoj fazi lečenja, ranom smrću, prosečnim vrednostima hemoglobina, ukupnim preživljavanjem, i preživljavanjem bez znakova bolesti. Identifikacija SF-a, kao nezavisnog prognostičkog faktora i potencijalnogciljnog mesta delovanja novih lekova, mogla bi da doprinese boljoj prognozi bolesnika sa AML-om.
Keywords: malignitet; sepsa; indukcija; rana smrt; ukupno preživljavanje; preživljavanje bez znakova bolesti