ULOGA HIRURGA ZA VREME KOVID-19 PANDEMIJE – ISKUSTVA HIRURŠKE KLINIKE KLINIČKO BOLNIČKOG CENTRA “ZEMUN”: Iskustva Hirurške klinike, Kliničko bolničkog centra “Zemun” - Stojanović, Dragoš; Mitrović, Nebojša; Stevanović, Dejan; Jašarović, Damir; Milina, Srđan; Surla, Dimitrije; Radmilović, Slobodan; Ilić, Goran; Lazić, Aleksandar; Lukić, Branko; Radišić, Dejan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
Uvod: U decembru mesecu 2019 godine, otkriveno je postojanje nove vrste oboljenja, izazvane SARS koronavirus 2 (SARS-CoV-2), u Wuhanu, Republika Kina. Ovo oboljenje je karakterisano velikim brojem pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, koji su zahtevali bolničko lečenje. Organizacija zdravstvenog sistema naše zemlje u pomenutoj pandemiji, zbog velikog broja obolelih, zahtevala je angažovanje svih lekara, bez obzira na specijalnost. Hirurzi svih službi, Hirurške klinike KBC Zemun, su bili neposredno angažovani u lečenju, kako primarnih manifestacija korone, tako i  brojnih hirurških komplikacija nastalih na terenu ovog oboljenja, ali i primarnih akutnih hirurških oboljenja kod COVID pozitivnih pacijenata.Cilj:  Cilj ovog rada je prikaz rada Hirurške klinike, KBC Zemun u uslovima COVID pandemije, kao i prikaz rezultata operativnog lečenja koje smo sproveli kod obolelih od COVID infekcije.Metode: Ovo istraživanje je koncipirano kao retrospektivna studija i sprovedena je u periodu od februara 2020. godine do aprila 2021. godine kod pacijenata koji su bili podvrgnuti urgentnoj hirurškoj intervenciji, a kod kojih je prethodno verifikovana COVID infekcija. U studiji je učestvovalo ukupno 232 pacijenta koji su hirurški tretirani na nivou cele Klinike za hirurgiju KBC Zemun.Rezultati: Drenaža grudnog koša zbog razvoja pneumotoraksa je činila četvrtinu svih intervencija, dok je hirurško lečenje preduzeto u 53.85% slučajeva zbog akutnog abdomena različite etiologije, odnosno vaskularnih oboljenja u 21.15% slučajeva.Zaključak: COVID pandemija je sama po sebi veliki izazov za celokupno zdravstvo. Uloga hirurga je velika, kako u organizaciji tako i neposrednom lečenju koje je dodatno otežano specifičnošću celokupne situacije i težinom samog oboljenja. Pored angažovanja hirurga u lečenju same COVID infekcije, hirurzi su bili angažovani u velikom broju slučajeva na svojoj primarnoj delatnosti u zdrvastvenoj zaštiti, u lečenju hirurških oboljenja i komplikacija COVID-a, sprovodeći zahtevne operativne procedure u veoma teškim i specifičnim uslovima.
Keywords: COVID; hirurg