TRIJAŽA U NE-KOVID USTANOVI ZA VREME COVID-19 PANDEMIJE - Đikić, Marina; Gujaničić, Dušica; Milićević-Nešić, Ivana; Ercegovac, Marko; Dželebdžić, Slobodan; Lukić, Ivanka; Andrić, Budimir; Miladinović, Tijana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
U vreme pandemije COVID-19, Urgentni centar (UC) Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), iako  ne-kovid ustanova, morao je da se prilagodi na zbrinjavanje velikog broja kritično obolelih i potencijalno zaraznih bolesnika.U ovom radu  prikazujemo  prilagođavanje UC  UKCS uslovima pandemije  u situaciji prethodno nedovoljno definisanih protokola za postupanje u ovakvim situacijama.U martu 2019. godine, formirano je Prijemno trijažno odeljenje urgentne medicine (PTO UM). Osnovni njihov zadatak  je jasno razdvajanje bolesnika sa epidemiološkim rizikom (ER) od onih koji taj rizik nemaju i dalje njihovo izolovano  zbrinjavanje. Procena ER  podrazumeva popunjavanje epidemiološkog upitnika, ciljanu, kratku anamnezu, merenje temperature i procenu respiratornog statusa bolesnika. Kompletan proces trijaže, inicijalne dijagnostike i lečenja bolesnika sa ER je domen rada i odgovornosti specijalista urgentne medicine.Od 15.marta 2020. do 15.mara 2021. godine je istrijažirano  155000 bolesnika od čega je   9519  bilo  sa ER koji su zbrinuti u PTO UM.Ovakvom trijažom je minimalizovano širenje infekcije uz istovremeno zbrinjavanje svih kritično obolelih bez obzira na ER. Međutim, na istom mestu su zbrinjavani bolesnici sa manjim i oni sa visokim rizikom za Covid zbog deficita prostora. Takođe, trijaža se odnosi samo na „kovid trijažu“ a ne  i na trijažu po stepenu hitnosti obolelih što je osnova rada svakog savremenog urgentnog centra.
Keywords: KOVID-19; epidemiološki rizik; trijaža; Urgentni centar