MERE PREVENCIJE I KONTROLE ŠIRENJA COVID 19: URGENTNI CENTAR UNIVERZITETSKOG KLINIČKOG CENTRA SRBIJE - Mioljevic, Vesna; Ercegovac, Marko; Gregorić, Pavle; Jovanović, Dušan; Tulić, Goran; Jovanović, Snežana; Vukašinović, Stevana; Vukašinović, Stevana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
UVOD:Pandemija uzrokovana SARS CoV2 virusom promenila je živote ljudi  i njihove navike, uvela ograničenja u svakodnevnom životu  i čitavom  čovečanstvu u 21 veku donela neizvesnost i novu dimenziju  poimanja stvarnosti i brige o sopstvenom zdravlju. U svetu je do 14.06.2021.gog. zaraženo 175, 541,600 a preminulo oko 3,798,36  miliona ljudi, dok je u Srbiji je do 14.06.2021.god. zaraženo 715,604  a preminulo  6,990 hiljada ljudi.CILJEVI RADA: Prikazati način organizovanja epidemiološkog nadzora Službe za epidemiologiju Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije (UKCS) na Urgentnom Centru UKCS kao i primenu  mera prevencije i kontrole širenja COVID 19.Prikazati način trijaže pacijenata sa sumnjom na COVID 19 u Urgentnom Centru UKCSMETODOLOGIJA: 1.Uputstvo za racionalnu upotrebu lične zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od aktivnosti koje se izvode.https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/.Centar za kontrolu bolesti, Atlanta.REZULTATI:Formiran je Algoritam za postupke za  pacijente sa sumnjom i dokazanom infekcijom na COVID 19 za pacijente Urgentnog centar Srbije. Ovaj algoritam primenjivan je od 01.03.2021.god. u trijažnoj Službi prijemne ambulante UC UKCS. Osim ovog Algoritma primenjivan je skrining medicinskog osoblja na SARS CoV2 uzorokovanjem briseva nazofarinksa i guše (za PCR analizu  i antigenske testove) i krvi za serološke analize.Zaključak:Čovečanstvo je za manje od godinu dana uspelo znanjem započne dugu i tešku borbu sa virusom, ali sa moćnim oružjem – vakcinom. Pored vakcinacije, koja je nesumnjivo najvažnija mera prevencije nastanaka COVID 19, naše odgovorno ponašanje (nošenje maski, higijena ruku, poštovanje fizičke  distance), posebno u ovom periodu povećanja broja obolelih i pojave novih sojeva, takodje je važna mera prevencije i kontrole širenja COVID 19.KLJUČNE REČI: Covid 19, epidemiologija, prevencija
Keywords: KOVID-19; epidemiološki nadzor; prevencija; Srbija