OGRANIČENJA PRIMENE BRZIH SEROLOŠKIH TESTOVA NA SARS-KOV-2 KOD NEVAKCINISANIH PACIJENATA U URGENTNIM KARDIOŠKIM STANJIMA - Viduljevic, Mihajlo; Polovina, Marija; Asanin, Milika; Mrdovic, Igor (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2021)
U decembru 2019. godine registrovani su prvi slučajevi infekcije izazvane novim SARS-CoV 2 virusom u gradu Vuhan u Kini. U daljem toku je bolest izazvana ovim virusom nazvana COVID-19 [1]. Ubrzo, 11. marta 2020. godine, proglašena je pandemija COVID-19 od strane Svetske zdravstvene organizacije. COVID-19 i akutna kardiološka stanja (npr. srčana insuficijencija, embolija pluća ili ishemija miokarda) se često imaju sličnu kliničku prezentaciju što predstavlja izazov u postavljanju adekvatne dijagnoze u kliničkoj praksi. Osnovna namena brzih seroloških testova za detekciju IgM i IgG antitela na SARS-CoV 2 je procena imunoškog odgovora na SARS-CoV 2 [4]. Međutim, brzi serološki testovi su često upotrebljavani van okvira osnovne namene za trijažu potencijalno inficiranih, nevakcinisanih pacijenata zbog brzog dobijanja rezultata što je naročito važno u urgentnim stanjima. Ukoliko se serološko testiranje koristi za trijažu nevakcinisanih pacijenata u smislu prijema u izolacionu jedinicu za suspektne COVID-19 pozitivne bolesnike ili na odeljenja gde su smešteni COVID-19 negativni bolesnici, potrebno je poznavati njihova ograničenja da bi se redukovao rizik lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Neophodna je  adekvatna selekcija pacijenata i obazriva interpretacija rezultata kako bi se izbegla pogrešna dijagnoza. Cilj ovog rada je da opiše kako se serološki testovi mogu upotrebiti za trijažu kardioloških pacijenata, navakcinisanih protiv SARS-CoV 2, koji zahtevaju urgentnu hospitalizaciju. Radi ilustracije, prikazujemo 2 bolesnika kod kojih je primena ovih testova dala svrsishodne rezultate.
Keywords: KOVID-19; trijaža; lažno pozitivni; lažno negativni; pogrešna dijagnoza