KLINIČKI ISHOD ENDOTELNE KERATOPLASTIKE SA TRANSPLANTACIJOM DESCEMETOVE MEMBRANE (DMEK) U PRVA 52 SLUČAJA OPERISANA 2022. I 2023. GODINE: Endotelna keratoplastika sa transplantacijom Descemetove membrane - Jovanović, Vesna; Ignjatović, Zora (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Najčešća indikacija za keratoplastiku u zapadnim zemljama je disfunkcija endotela rožnjače. Ubrzo po svom nastanku, endotelna keratoplastika sa transplantacijom Descemetove membrane (DMEK), postala je prihvaćen metod zbog brojnih prednosti. Cilj našeg rada je da se prikaže klinički ishod DMEK-a kod pacijenata sa disfunkcijom endotela rožnjače. Materijal i metod: Analiziran je klinički ishod operacije DMEK kod prve serije od pedeset dva oka. Sledeći parametri su korišćeni za procenu ishoda operacije: najbolje korigovana vidna oštrina (NKVO), tomografija, centralna debljina rožnjače, optička koherentna tomografija prednjeg segmenta i zadnjeg segmenta ukoliko je bilo potrebno. Svi parametri su izmereni pre operacije i do 6 meseci posle operacije. Rezultati: Kod 46 očiju od ukupno 52, DMEK je bio uspešan. Šest meseci posle operacije od očiju sa dobrim vidnim potencijalom 100% je imalo NKVO ≥ 0,5, a 57% ≥ 0,8. Kod 8 očiju došlo je do parcijalnog odlubljivanja transplantata, što posle zbrinjavanja nije imalo uticaja na providnost rožnjače. Kod 6 očiju došlo je do primarne dekompenzacije transplantata što je zahtevalo naknadnu proceduru. Zaključak: Naša serija je pokazala da je DMEK operacija sa odličnim ishodom u odnosu na brzinu rehabilitacije vida i potencijalnu ozbiljnost komplikacija. Glavna komplikacija, koja nije uticala na ishod operacije, bila je rano, delimično odvajanje transplantata.