PERIOPERATIVNA DINAMIKA INTRAOKULARNOG PRITISKA TOKOM KONTINUIRANE ANALGOSEDACIJE ESKETAMINOM U KOMBINOVANOJ HIRURGIJI KATARAKTE I GLAUKOMA: PRIKAZ SLUČAJA: PERIOPERATIVNE PROMENE INTRAOKULARNOG PRITISKA TOKOM ANALGOSEDACIJE ESKETAMINOM - Lučić, Margita; Marjanović, Ivan; Vasović, Dolika D. (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod: Perioperativno zbrinjavanje pacijenata sa glaukomom zahteva preciznu ravnotežu između očuvanja sistemske hemodinamike i održavanja adekvatnog okularnog perfuzionog pritiska. Efekti esketamina na intraokularni pritisak (IOP) tokom hirurgije glaukoma još uvek nisu dovoljno ispitani. Prikaz slučaja: Prikazan je slučaj pacijentkinje starosti 45 godina sa dijagnozom katarakte i hroničnog glaukoma, bez značajnih pridruženih komorbiditeta, kod koje je izvedena kombinovana operacija fakoemulzifikacije sa implantacijom intraokularnog sočiva i trabekulektomija. Hirurška intervencija sprovedena je u uslovima subtenonske anestezije, uz ciljanu kontinuiranu analgosedaciju esketaminom u subanestetičkoj dozi, brzinom infuzije od 0,25 mg/kg/h. Tokom perioperativnog perioda praćeni su hemodinamski parametri, zasićenost periferne krvi kiseonikom, intenzitet bola, nivo sedacije i intraokularni pritisak u više definisanih perioperativnih faza. Početna vrednost intraokularnog pritiska iznosila je 39 mmHg; nakon stabilizacije sedacije zabeleženo je smanjenje na 26 mmHg, dok je u ranom postoperativnom toku registrovan dalji pad na 11 mmHg. Tokom operacije nisu zabeležene hemodinamske oscilacije, respiratorna depresija niti potreba za dodatnom suportivnom analgezijom. Zaključak: Ovaj prikaz slučaja ukazuje na izvodljivost primene kontinuirane analgosedacije esketaminom u subanestetičkim dozama tokom kombinovane hirurgije katarakte i glaukoma u uslovima subtenonske anestezije, uz stabilnu hemodinamiku, očuvano spontano disanje i dobru saradnju sa pacijentom, kao i povoljnu ranu perioperativnu dinamiku intraokularnog pritiska u opisanom slučaju. Neophodna su dalja prospektivna istraživanja radi potvrde ovih nalaza.