PREDIKTIVNI ZNAČAJ EOZINOFILIJE U PERIFERNOJ KRVI KOD PACIJENATA OBOLELIH OD HOČKINOVOG LIMFOMA - Sretenović, Snežana; Jovanović, Danijela; Dragović, Ana; Aleksić, Sanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Hočkinov limfom (HL) je retka neoplazma limfnog sistema, koja predstavlja jedan od najčešćih karcinoma u odrasloj mladoj populaciji. Klasičan Hočkinov limfom (engl. classic Hodgkin lymphoma – cHL) je najzastupljeniji histopatološki podtip i čini 95% svih dijagnostikovanih Hočkinovih limfoma. Eozinofilija, kako periferno, tako i u tkivima, relativno je česta pojava kod bolesnika sa Hočkinovim limfomom, posebno u podtipu nodularne skleroze i mešovite celularnosti. Njeno prisustvo ukazuje na složenu interakciju između tumorskih ćelija i imunološkog sistema. Pored eozinofilije prisutne u tkivnom uzorku, detektuje se i eozinofilija u perifernoj krvi. Ciljevi studije su bili da se analiziraju pacijenti oboleli od Hočkinovog limfoma, prema polu, starosti, kliničkom stadijumu, Internacionalnom prognostičkom skoru (IPS) i B simptomima, kao i da se utvrdi povezanost veličine tumorske mase sa kompletnom krvnom slikom, sedimentacijom eritrocita (SE), C reaktivnim proteinom (SRP), kliničkim stadijumom i Internacionalnim prognostičkim skorom, uz poseban osvrt na značaj eozinofilije u perifernoj krvi kao prediktora veličine tumorske mase i terapijskog odgovora. Materijali i metode: Učinjena je retrospektivna analiza 58 novoobolelih od Hočkinovog limfoma u periodu od 31. 12. 2018. godine do 31. 12. 2023. godine, dijagnostikovanih i lečenih u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, na Klinici za hematologiju. Podaci su dobijeni iz pisane medicinske dokumentacije. Analizirani su inicijalni laboratorijski parametri krvi pri dijagnozi, a terapijski odgovor je procenjen nakon lečenja prvom terapijskom linijom. Za statističku obradu podataka korišćen je softver IBM SPSS Statistics, Version 23. Statistička značajnost definisana je na nivou p < 0,05. Rezultati: Na prezentaciji, u posmatranoj populaciji je dominirala uznapredovala bolest – CS III (27,6%) i CS IV (39,7%), potom B simptomi kod 76% pacijenata, te visok IPS (48,3%). „Bulky” masa lokalizovana medijastinalno je utvrđena u 48,3% slučajeva, a sa nemedijastinalnom lokalizacijom kod 34,3% obolelih. Nije pronađena korelacija između broja leukocita, broja eozinofila, vrednosti hemoglobina, sedimentacije eritrocita, vrednosti C reaktivnog proteina, kliničkog stadijuma, Internacionalnog prognostičkog skora i maksimalnog prečnika merenih limfnih žlezda (p > 0,05). Međutim, analiza je pokazala statistički značajnu povezanost između eozinofilije i terapijskog odgovora (p = 0,024), što ukazuje na njen mogući prognostički značaj. Zaključak: Eozinofilija u perifernoj krvi se pokazala kao mogući prediktor terapijskog odgovora, ali ne kao prediktor veličine tumorske mase. Standard za procenu tumorskog opterećenja ostaje kliničko radiološka dijagnostika.