UTICAJ GEOMETRIJE LEVE KOMORE, ISKAZANE DEBLJINOM INTERVENTRIKULARNOG SEPTUMA I ZADNJEG ZIDA KOMORE, NA ISHOD AKUTNOG ISHEMIJSKOG MOŽDANOG UDARA - Munjiza, Dejan; Georgievski-Brkić, Biljana; Vitošević, Filip; Dimitrijević, Ljubica; Vukićević , Marjana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Značajni udeo zdravstvenog opterećenja stanovništva obuhvata akutni moždani udar. Varijable dobijene transtorakalnom ehokardiografijom predstavljaju jasne prediktore ishoda kardioloških oboljenja, ali je i sve više dokaza o njihovom značaju u predviđanju ishoda neuroangioloških oboljenja. Cilj rada jeste da se dokaže hipoteza da je promena geometrije leve komore iskazana porastom dimenzije zidova leve komore primenljiv marker lošeg ishoda akutnog moždanog udara. Materijali i metode: Metodologija je bazirana na analizi ultrazvučnih varijabli 167 pacijenata koji su pretrpeli akutni moždani udar ishemijske geneze, uz analizu varijabli modifikovanog Rankin skora definisanog pri otpustu sa lečenja, a kao pokazatelja ishoda bolesti u funkcionalnom smislu. Rezultati: Rad ukazuje na korelacija između debljine kako interventrikularnog septuma tako i zadnjeg zida leve komore sa jedne i funkcionalnog stanja bolesnika, sa druge strane. Hipoteza se pokazala tačnom, odnosno porastom dijametra interventrikularnog septuma i/ili zadnjeg zida leve komore, raste i mogućnost lošijeg ishoda bolesti. Zaključak: Oba praćena parametra pokazuju pozitivnu prediktivnu vrednost u odnosu na stepen funkcionalnosti pacijenata pri otpustu.