HIRURŠKI TRETMAN RADIJACIJOM INDUKOVANOG OSTEOSARKOMA PREDNJEG ZIDA GRUDNOG KOŠA NAKON KARCINOMA DOJKE: PRIKAZ SLUČAJA - Čičić, Stevan; Ristanović, Aleksandar; Prcović, Mladen; Marić, Nebojša; Savić , Mlađana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Radioterapija kod karcinoma dojke može retko da dovede do pojave radijacijom indukovanog osteosarkoma (RIOS), jako agresivnog maligniteta. Cilj ovog rada je da prikaže specifičan hirurški tretman i agresivnost ovog retkog malignog tumora. Prikaz slučaja: Pacijentkinja stara 63 godine, primljena je na Odeljenje grudne hirurgije Vojnomedicinske akademije zbog velike egzulcerišuće sternalne mase sa secernacijom purulentnog sadržaja, koja je inicijalno pogrešno shvaćena kao recidiv 15 godina nakon tretmana karcinoma dojke, i anemije. Biopsijom je dokazan visoko gradusni osteosarkom na terenu prethodnog tretmana radioterapijom. Isključenjem metastatske bolesti, nakon neoadjuvantne hemioterapije, učinjena je resekcija sarkoma, sternuma i anteriornih delova, od III–VII rebara, uz pripadajuća meka tkiva zida grudnog koša. Rekonstrukcija zida grudnog koša je učinjena titanijumskim pločicama i klipsevima, kao i miokutanim režnjem najšireg leđnog mišića (lat. musculus latissimus dorsi). Usled pojave recidiva, učinjena je dodatna resekcija manubrijuma i anteriornih okrajaka II rebara, uz pripadajuća meka tkiva. Godinu dana nakon prve operacije, verifikovana je promena potkožja leve pektoralne regije, suspektna na recidiv, koja je odstranjena radi histopatološke verifikacije. Zaključak: RIOS zida grudnog koša pokazuje agresivniji tok i lošiju prognozu od sporadičnih sarkoma, sa većom stopom recidiva uprkos širokoj resekciji, kao što je pokazano u ovom slučaju. Rekonstrukcija titanijumskim pločicama i klipsevima, nakon opsežne resekcije prednjeg grudnog zida, pruža izvodljivu rigidnu alternativu za uspostavljanje stabilnosti. Ovaj slučaj naglašava važnost prepoznavanja RIOS-a kao retke, ali ozbiljne kasne komplikacije radioterapije karcinoma dojke, te ističe složenost i specifičnost hirurškog lečenja i rekonstrukcije neophodnih za optimalne ishode.