DEPRESIVNE SMETNJE MEĐU ČLANOVIMA PORODICE KOJI BRINU O PACIJENTIMA U KUĆNOM LEČENJU: PHQ-9 STUDIJA PRESEKA - Gavrilović, Nikola (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2026)
Uvod/Cilj: Porodični negovatelji pacijenata uključenih u kućno lečenje predstavljaju populaciju pod povećanim rizikom za razvoj depresivnih simptoma. Cilj ovog istraživanja bio je da se proceni prisustvo i intenzitet depresivnih simptoma primenom upitnika PHQ-9, kao i da se ispita povezanost između depresivnih smetnji i svakodnevnog funkcionisanja negovatelja. Metode: Sprovedena je deskriptivno-analitička studija preseka među 77 porodičnih negovatelja pacijenata uključenih u Službu kućnog lečenja Doma zdravlja Subotica, u periodu mart–septembar 2025. godine. Za procenu depresivnih simptoma korišćen je upitnik Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9). U analizi su primenjeni t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal–Wallis test i Spearmanov koeficijent korelacije. Rezultati: Prosečan PHQ-9 skor iznosio je 8,48 ± 6,14. Skor ≥ 10 registrovan je kod 30 (38,9%) ispitanika. Minimalne ili blage simptome imalo je 47 (61,1%) negovatelja. Nije utvrđena statistički značajna razlika u PHQ-9 skoru prema polu (p = 0,423) niti prema primarnoj dijagnozi pacijenta (p = 0,183). U ukupnom uzorku utvrđena je statistički značajna blaga pozitivna korelacija između PHQ-9 skora i subjektivne procene uticaja simptoma na svakodnevno funkcionisanje (r = 0,294; p = 0,009). Zaključak: Depresivni simptomi su prisutni kod značajnog dela porodičnih negovatelja pacijenata u kućnom lečenju. Intenzitet simptoma povezan je sa većom narušenošću svakodnevnog funkcionisanja, što ukazuje na potrebu sistematskog praćenja mentalnog zdravlja ove populacije.