ONKOHIPERTENZIJA – NOVI KLINIČKI ENTITET U SAVREMENOJ MEDICINI - Petrović, Jelena; Radomirović, Marija; Petrović Đorđević, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Kardiovaskularna i onkološka oboljenja u savremenom dobu predstavljaju neizostavni deo svakodnevne medicinske prakse na svim nivoima zdravstvene zaštite. Osim zajedničkih faktora rizika, ova oboljenja povezana su i na druge načine, a posebno je značajna potencijalna kardiotoksičnost antineoplastičnih lekova. Jedan od čestih oblika kardiotoksičnosti antineoplastične terapije je hipertenzija. S obzirom na to da se može manifestovati bilo kada tokom primene antineoplastične terapije, ali i po završetku specifičnog onkološkog lečenja, onkohipertenzija je klinički entitet o kojem uvek treba razmišljati pri susretu sa onkološkim pacijentima. Redovna kontrola arterijskog krvnog pritiska u ovoj populaciji neophodna je kako bi se obezbedilo blagovremeno prepoznavanje i lečenje onkohipertenzije, u cilju bezbednog sprovođenja onkološkog tretmana. Iako smernice za lečenje onkohipertenzije ne odstupaju značajno od opštih preporuka za lečenje hipertenzije, postoje određene specifičnosti koje se najpre odnose na izbor antihipertenziva i odstupanja u smislu ciljnih vrednosti arterijskog krvnog pritiska, u zavisnosti od stadijuma onkološkog oboljenja i prognoze. Veoma je važno prepoznati i momenat kada je neophodno obustaviti kardiotoksičnu antineoplastičnu terapiju ili redukovati dozu antineoplastičnog leka, kako bi se izbegle životno ugrožavajuće kardiovaskularne posledice. Složenosti problema onkohipertenzije značajno doprinose i brojni faktori koji se susreću kod onkoloških pacijenata, poput komorbiditeta, prisustva bola ili drugih primenjenih lekova. S obzirom na to da se radi o veoma osetljivoj populaciji izloženoj posebnoj vrsti psihiološkog stresa, posebno treba imati u vidu i mogućnost „efekta belog mantila“, kao i maskiranu hipertenziju.