TOPLOTNI TALASI I ZDRAVSTVENA ZAŠTITA: POVEZIVANJE PODATAKA I PRAKSE - Tonnelier, Margo (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Toplotni talasi i srodni ekološki događaji otkrivaju ključne ranjivosti preopterećenih zdravstvenih sistema i ukazuju na potrebu integrisanja kliničkih i ekoloških podataka radi podrške blagovremenim javnozdravstvenim intervencijama. Međutim, učešće zdravstvenih radnika u prikupljanju podataka često je ograničeno velikim obimom posla i fragmentiranom, restriktivnom strukturom zdravstvenih informacionih sistema. Ovaj rad razmatra strategije za jačanje veze između produkcije javnozdravstvenih podataka i kliničkog odgovora u cilju smanjenja zdravstvenih rizika povezanih sa toplotnim talasima. Programi direktnog uključivanja epidemiologa u rad na terenu unapređuju razumevanje operativnih ograničenja i podstiču osmišljavanje pragmatičnih intervencija. Međutim, nedostatak standardizovanih zdravstvenih mera i široko prihvaćenog konceptualnog okvira ograničava delotvornost epidemiologije toplotnih talasa. Smatramo da takvi pristupi mogu sistematski poboljšati validnost, primenljivost i pravičnost javnozdravstvenih istraživanja i prakse, te predlažemo okvir za standardizovano zdravstveno praćenje tokom toplotnih talasa.