OSTEOPOROZA U AUTOIMUNSKIM BOLESTIMA - Tomašević-Todorović, Snežana; Ilić, Nataša; Savić, Damjan; Jelčić, Sandra (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Osteoporoza je jedna od najčešćih ekstraartikularnih komplikacija u mnogim hroničnim inflamatornim reumatskim bolestima, kao što su: reumatoidni artritis, psorijazni artritis, ankilozirajući spondilitis, sistemski eritemski lupus, i dr. Metode: Istraživali smo PubMed, Scopus i Web of Science baze podataka kako bismo pronašli studije objavljene u poslednjih 10 godina. Rad je napisan u vidu preglednog članka. Rezultati: Većina studija kod postmenopauzalnih žena pronalazi povezanost između visokog nivoa proinflamatornih markera i povećanog gubitka koštanog tkiva. Literaturni podaci ukazuju na povezanost niskog rizika od velikih osteoporotičnih preloma, preloma kuka i nevertebralnih preloma kod pacijenata sa psorijaznim artritisom koji su na terapiji lekovima koji modifikuju tok bolesti. Procena pacijenta sa autoimunskim reumatskim bolestima obuhvata anamnezu, klinički pregled, procenu rizika od preloma, laboratorijske analize, kao i osteodenzitometriju. Neprepoznavanje i netretiranje osteoporoze je uslovljeno sledećim faktorima: nedovoljno znanje o osteoporozi i koristi od terapije, zabrinutost zbog mogućih neželjenih efekata terapije, slaba motivisanost i loša edukacija pacijenata. Razvijeno je nekoliko različitih metoda za smanjenje propusta u prepisivanju terapije, a među njima se Fracture Liaison Service pokazao kao najefikasniji. Strategije za upravljanje osteoporozom obuhvataju edukaciju pacijenata, promene životnog stila, prevenciju padova, adekvatnu ishranu, kontrolu aktivnosti bolesti, kao i uvođenje lekova za osteoporozu. Zaključak: Uprkos značajnim naprecima u prevenciji, dijagnostici i tretmanu, prevalencija osteoporoze je visoka i zahteva pravovremeno prepoznavanje i sveobuhvatniji pristup. Procena faktora rizika od padova i preloma kostiju, kao i potencijala za oporavak, od velikog je značaja kod pacijenata sa autoimunskim reumatskim bolestima.