DUKTALNI KARCINOM IN SITU: AKTUELNI DIJAGNOSTIČKI I TERAPIJSKI PRISTUPI - Petrović, Jelena; Stevanović, Stefan (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Razvoj metoda skrininga značajno je povećao učestalost dijagnostikovanja duktalnog karcinoma in situ (DCIS). Iako se odlikuje visokom stopom preživljavanja, DCIS predtsvalja klinički izazovan entitet zbog svoje biološke heterogenosti i potencijala za progresiju u invazivni duktalni karcinom (IDC). Mamografija i dalje ostaje primarna dijagnostička metoda, pri čemu su mikrokalcifikacije najčešći nalaz. Lečenje je prvenstveno hirurško – lumpektomijom ili mastektomijom, u zavisnosti od proširenosti lezije. U slučajevima poštednih operacija preporučuje se adjuvantna radioterapija radi smanjenja rizika od lokalnog recidiva, dok se hormonska terapija (tamoksifen i inhibitori aromataze) primenjuje kod hormonski pozitivnih tumora. Disekcija aksilarnih limfnih čvorova ne sprovodi se rutinski, ali može biti indikovana u slučaju mikroinvazije. U novije vreme, aktivni nadzor razmatra se kao alternativa kod pacijentkinja niskog rizika, pri čemu su savremena istraživanja fokusirana na razvoj prognostičkih faktora za precizniju stratifikaciju rizika. Ovaj rad pruža pregled savremenih multidisciplinarnih pristupa dijagnostike i lečenja DCIS-a, zasnovanih na najnovijim saznanjima iz naučne literature.