INTERAKCIJA IZMEĐU MEZENHIMALNIH MATIČNIH ĆELIJA I MAKROFAGA U INFLAMATORNOJ MIKROSREDINI: Mezenhimalne matične ćelije i makrofagi u inflamaciji - Momčilović, Sanja; Kočović, Dušica; Milošević, Maja; Marković, Dragana; Vignjević Petrinović, Sanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Mezenhimalne matične ćelije (MMĆ; engl. mesenchymal stem cells – MSC) su ćelije koje imaju veliki terapijski potencijal u regenerativnoj medicini, prevashodno zahvaljujući svojoj sposobnosti samoobnavljanja i diferencijacije u različite tipove ćelija. Imunomodulatorna svojstva ovih ćelija omogućavaju im da regulišu proces inflamacije, u zavisnosti od interakcije sa ćelijama imunskog sistema. Makrofagi, koji su deo urođenog imunskog sistema, mogu da ispoljavaju proinflamatorni M1 ili antiinflamatorni M2 fenotip i utiču na imunski odgovor i homeostazu tkiva. Mezenhimalne matične ćelije utiču na polarizaciju makrofaga, čime modulišu njihove efektorske funkcije. S druge strane, makrofagi mogu da utiču na potencijal za diferencijaciju mezenhimalnih matičnih ćelija i njihovu imunoregulatornu funkciju. Interakcija između mezenhimalnih matičnih ćelija i makrofaga, kao i njihova interakcija sa različitim imunskim i neimunskim ćelijama, ukazuje na složenost procesa unutar inflamatorne mikrosredine. Interakcija između ovih ćelija je od suštinskog značaja za proces reparacije tkiva. U ovom kratkom pregledu nastojaćemo da objasnimo značaj interakcije mezenhimalnih matičnih ćelija i makrofaga u nekim bolestima povezanim sa upalom, sa posebnim naglaskom na ključnu ulogu inflamatorne mikrosredine i terapijski potencijal ovih ćelija.