LEČENJE KOMPLEKSNE POVREDE STOPALA UPOTREBOM VACUUM ASSISTED CLOSURE I PLATELET-RICH FIBRIN METODE – PRIKAZ SLUČAJA - Petrović, Aleksandra; Čvorović, Luka; Korica, Stefan; Palibrk, Tomislav; Glišović Jovanović, Ivana (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Saobraćajni traumatizam predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti i povreda širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), više od 1,3 miliona ljudi godišnje izgubi život u saobraćajnim nesrećama, dok je između 20 i 50 miliona osoba povređeno. Veći deo povreda izazvanih saobraćajnim nesrećama obuhvata traume ekstremiteta, pri čemu su donji ekstremiteti najčešće povređeni kod pešaka i motociklista. Prikaz slučaja: Prikazujemo slučaj pacijentkinje stare 77 godina koja je pretrpela saobraćajnu nezgodu kao pešak, zadobivši otvorene prelome II i III metatarzalne kosti leve noge (Gustillo tip II). Inicijalno je primenjeno hirurško lečenje odmah nakon povrede, koje je uključivalo obilnu lavažu, debridman i stabilizaciju preloma K-iglama, uz potkolenu gipsanu imobilizaciju i trojnu antibiotsku terapiju. Dalje, kompleksno lečenje je zahtevalo kombinovano lečenje metodom vacuum-assisted closure (V.A.C.) i platelet-rich fibrin (PRF) i tretmanima u hiperbaričnoj komori (HBO). Zaključak: Pravovremeno operativno lečenje bilo je ključno za postizanje pozitivnog ishoda kod pacijentkinje starije životne dobi, čime je omogućeno zarastanje bez infekcija i f unkcionalan oporavak. Multidisciplinarni pristup pokazao se neophodnim u ovom složenom slučaju, prilagođavajući terapiju specifičnim potrebama starijeg pacijenta i poboljšavajući sveobuhvatni oporavak.