MELANOCITOM GLAVE OPTIČKOG NERVA UZ JUKSTAPAPILARNI NEVUS HORIOIDEJE: PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE: MELANOCITOM OPTIČKOG NERVA SA NEVUSOM HORIOIDEJE - Vasović, Dolika D.; Mitrović, Mirjana; Marjanović, Ivan; Kalezić, Tanja (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Uvod: Melanocitom glave optičkog nerva predstavlja retku, benignu pigmentovanu leziju koja nastaje od melanocita u području glave optičkog nerva. Iako je benigne prirode, melanocitom može predstavljati dijagnostički izazov zbog moguće sličnosti sa malignim melanomima, kao i zbog potencijalnih komplikacija, uključujući defekte vidnog polja i, u retkim slučajevima, malignu transformaciju. Tačna dijagnoza se postavlja primenom pomoćnih dijagnostičkih metoda, poput fluoresceinske angiografije, optičke koherentne tomografije (OCT) i OCT-a sa povećanom dubinskom rezolucijom (EDI-OCT). Prikaz slučaja: Četrdesetogodišnja pacijentkinja dolazi zbog pigmentovane promene na glavi levog optičkog nerva, koja je unazad 10 godina praćena u drugoj ustanovi. Oftalmološkim pregledom uočena je jasno ograničena, uzdignuta, sivo-crna lezija tipičnih kliničkih karakteristika melanocitoma. Uz melanocitom je primećen i jukstapapilarni horoidalni nevus. Dijagnostička obrada, koja je uključivala fluoresceinsku angiografiju i B-scan ultrasonografiju, potvrdila je benignu prirodu lezije. Pacijentkinji je preporučeno redovno praćenje kako bi se na vreme uočila eventualna progresija ili maligna transformacija. Zaključak: Ovaj slučaj ističe važnost primene pomoćnih dijagnostičkih metoda i dugoročnog praćenja melanocitoma glave optičkog nerva. Koegzistencija jukstapapilarnog horoidalnog nevusa dodatno otežava dijagnostički proces, čime se naglašava potreba za redovnim kontrolama radi pravovremenog uočavanja mogućih komplikacija.