PRECIZNO JAVNO ZDRAVLJE: DA LI JE POPULACIONI SKRINING GENOMA SMISLENA OPCIJA ZA RANO OTKRIVANJE RIZIKA OD ONKOLOŠKIH BOLESTI? RAZMATRANJA IZ SRBIJE - Đikanović, Bosiljka; Janković, Janko; Čavić, Milena (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Ovaj rad ima za cilj da objasni termin precizno javno zdravlje i njegovu primenu u ranom otkrivanju onkoloških bolesti i genomskih rizika za ove bolesti. Ukratko se razmatra upotreba veštačke inteligencije i profilisanje genoma, uključujući i uvide u trenutno stanje inovativnih pristupa u Republici Srbiji. Potrebno je stvoriti okruženje za skladištenje velikih genetičkih i zdravstvenih skupova podataka koje je zaštićeno i interoperabilno, u skladu sa principima nesmetanog pronalaženja, pristupačnosti, interoperabilnosti i ponovne upotrebe (engl. findability, accessibility, interoperability, and reusability - FAIR). Šira upotreba genomike u ranom otkrivanju rizika od onkoloških bolesti mora da ispuni dobro utvrđene kriterijume za populacioni skrining, što trenutno nije slučaj. Faktori rizika koji mogu da izazovu ispoljavanje gena dovodeći do onkoloških bolesti su dobro poznati, a to su: nezdravo okruženje uključujući zagađenje vazduha, pušenje i izloženost duvanskom dimu, stres, neuravnotežena ishrana i drugi štetni faktori. Stoga bi nadležne zdravstvene institucije i donosioci odluka u oblasti zdravstvene politike trebalo da se fokusiraju na izgradnju zdravog okruženja isto koliko i na rad na tehničkoj i tehnološkoj zdravstvenoj informacionoj infrastrukturi neophodnoj za dalji razvoj genomike i preciznog javnog zdravlja.