PLAZMOCITNA LEUKEMIJA - Đurđević, Predrag; Jovanović, Danijela (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2025)
Plazmocitna leukemija je veoma retka i agresivna forma plazmocitne diskrazije koju odlikuje loša prognoza, kratko preživljavanje i loš odgovor na primenjenu terapiju. Kliničke manifestacije su različite, ali se najčešće sreće ekstramedularna forma bolesti, hiperkalcemija, anemija, trombocitopenija, oštećenje bubrežne funkcije i povećanje koncentracije laktat dehidrogenaze. Postoje brojne citogenetske abnormalnosti koje dovode do veće proliferacije, inhibicije apoptoze, promene u ekspresiji adhezivnih molekula i hemokinskih receptora. I pored uvođenja novih terapijskih modaliteta zasnovanih na primeni bortezomiba i imunomodulatornih lekova, kao i primeni biološke terapije, terapijski ishod je još uvek nezadovoljavajući.