REVERZIBILNI OČNI NEŽELJENI EFEKTI U TRETMANU MELANOMA MEK/BRAF INHIBITORIMA - Vasović, Dolika D.; Rašić, Dejan M.; Marjanović, Ivan; Kalezić, Tanja; Lučić, Margita (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: MEK/BRAF inhibitori, uključujući cobimetinib i vemurafenib, efikasni su u lečenju BRAF pozitivnog metastatskog melanoma kože. Iako delotvorni, mogu izazvati ozbiljne okularne neželjene efekte. Ove komplikacije mogu značajno uticati na kvalitet života pacijenata i nastavak primene terapije. U radu je prikazan slučaj 57-godišnje pacijentkinje koja je razvila okularne neželjene efekte osam meseci nakon početka primene terapije MEK/BRAF inhibitorima, što naglašava potrebu za ranom identifikacijom i lečenjem okularnih neželjenih efekata. Prikaz slučaja: Pacijentkinja starosti 57 godina, primala je MEK/BRAF inhibitore (cobimetinib i vemurafenib) tokom osam meseci nakon operacije melanoma kože. Tokom lečenja, razvila je neželjene efekte u vidu prednjeg uveitisa, vitritisa i akumulacije subretinalnog fluida u predelu makularne regije oba oka, što je dovelo do bilateralnog smanjenja vidne oštrine. Nakon prekida primene terapije u trajanju od tri nedelje, dolazi do značajnog poboljšanja stanja sa povratkom vidne oštrine na 20/20. Dodatnim ispitivanjem pokazano je povlačenje upalnog procesa i resorpcija subretinalne tečnosti, što ukazuje da su neželjeni efekti bili povezani sa primenom terapije, a ne sa metastatskom bolešću. Zaključak: Ovaj slučaj naglašava važnost prepoznavanja i lečenja neželjenih efekata povezanih sa MEK/BRAF inhibitorima. Iako retke, ove komplikacije mogu ozbiljno uticati na kvalitet života pacijenata i nastavak primene terapije. Multidisciplinarni pristup, koji uključuje onkologe i oftalmologe, ključan je za praćenje i rešavanje ovih problema. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeli mehanizmi ovih neželjenih efekata i unapredile strategije upravljanja za pacijente koji primaju ciljanu terapiju metastatskog melanoma kože.