POZITIVNI TRENDOVI KRETANJA BROJA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U CRNOJ GORI: PREGLED PERIODA OD 2014. DO 2023. GODINE - Šćepanović, Lidija; Vujošević, Zoran (Srpski medicinski časopis Lekarske komore, 2024)
Uvod: Postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti je veliki izazov za sve zemlje, a napredak u velikoj meri zavisi od resursa kojima one raspolažu i njihove dostupnosti. Cilj rada je da se sagleda obezbeđenost i dinamika kretanja broja medicinskih sestara/tehničara i njihova struktura u desetogodišnjem periodu 2014–2023. godine, te da se ispita da li je u posmatranom periodu došlo do promene u ujednačenosti distribucije medicinskih sestara/tehničara u odnosu na broj stanovnika po opštinama. Metode: Izvršena je retrospektivna analiza podataka o medicinskim sestrama/tehničarima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori za period 2014–2023. godine, u kojoj su glavne mere ishoda bile: longitudinalni porast broja medicinskih sestara/tehničara; odnos broja medicinskih sestara/tehničara i lekara; struktura medicinskih sestara/tehničara u pogledu pola, starosti, obrazovanja; Gini koeficijent je korišćen kao mera jednakosti raspodele medicinskih sestara/tehničara u odnosu na broj stanovnika po opštinama. Rezultati: Obezbeđenost medicinskim sestrama/tehničarima se u periodu 2014–2023. povećala (porast stope za 24%) i dostigla vrednost 5,84 na 1000 stanovnika u 2023. godini, dok je odnos medicinskih sestara/tehničara i lekara u sistemu dostigao 2,04:1. Medicinske sestre/tehničari su dominantno ženskog pola, starosti 35–44 godina, a udeo zaposlenih muškog pola je u porastu (12,91 u 2014.godini u odnosu na 18,68 u 2023. godini). Petina medicinskih sestara/tehničara stekla je obrazovanje u višoj/visokoj školi. Gini koeficijent jednakosti raspodele medicinskih sestara/tehničara je opao sa 0,195 u 2014. godini na 0,191 u 2023. godini. Zaključak: U poslednjih deset godina došlo je do značajnih pozitivnih promena u obezbeđenosti i strukturi medicinskih sestara/tehničara, na koje su verovatno imale uticaja mere zdravstvene politike koje su se sprovodile u vreme pandemije.